Кризата с Red Bull е тест за Формула 1

Намирането на доставчик на мотори ще покаже и кой упражнява властта в световния шампионат

Sportinglife
Sportinglife 11:05 ч., 17 Окт 2015
0
1217
Getty Images

В този период тимът ще загуби някои ценни кадри, Mercedes вече разпрати няколко покани на избрани инженери, но още веднъж – вината за това е изцяло на хората, които ръководят отбора и те трябва да си платят за всички глупости, които изговориха и за това, че докараха тима до тук.

Но ситуацията, в която се намира Red Bull е важна за Формула 1 и по други причини.

Тази криза ще е важен тест за това дали Бърни Екълстоун все още държи реалната власт в световния шампионат или тя вече му се изплъзва, основно заради сделките, които той сключи с големите отбори в последните години.

Ако Бърни не успее да задържи Red Bull във Формула 1, как ще реагира собственикът на шампионата CVC?

Дали някой няма да подшушне на шефовете на Бърни, че най-накрая е дошло време за смяната му?

Досега теорията на CVC беше, че Екълстоун е необходим за управлението на спорта и без него ще настъпи хаос.

Компанията дори застана зад него по време на процеса за корупция срещу Бърни в Мюнхен – доста нетипично решение за частна инвестиционна компания, въпреки уговорките, че Екълстоун ще бъде уволнен, ако го осъдят.

От доста време насам е ясно, че единственото важно нещо във Формула 1 за CVC са печалбите, които година след година са доста впечатляващи.

Но това отношение не се отразява добре на световния шампионат – в него не се инвестира почти нищо, заради огромните печалби на собственика. Дали обаче е възможно CVC да приеме модел за по-ниска норма на печалба, който обаче ще позволи инвестиции в спорта и ще осигури по-плавен растеж и доста по-обоснован и устойчив бизнес модел.

Ако обаче моделът на разпределение на властта във Формула 1 се промени, в момента е трудно да се каже какво ще се случи в близко бъдеще.

Но началото ще бъде маркирано със следните събития: големите отбори ще загубят допълнителните пари, които получават от Бърни, както и властта, която имат във Формула 1, ФИА ще загуби приходите от сделката с Formula One Group, но по-важното е да запази властта си при определяне на спортните правила и накрая, собственикът на Формула 1 може да стане по-силен и спортът да бъде изграден наново.

Бърни вече заяви, че старата къща трябва да се събори и да се построи нова, с по-здрави основи и ясни правила, но никой не му повярва. Защото точно той изгради старата къща.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията