Как Моуриньо ще бори кризата в Челси

Звездите вън и критики срещу съдиите са две от опциите пред Специалния

Sportinglife
Sportinglife 16:30 ч., 15 Окт 2015
0
409
GETTY IMAGES

Жозе Моуриньо е легендарен. Заради поведението си. За начина на водене на мачове. За умението да обясни как криза няма. Така бе и през този сезон. Челси падна с 0:3 от Манчестър Сити, но всички говориха за скандала с докторката Ева Корнейро.

В същия мач извади на почивката капитана Джон Тери – ясно послание към Роман Абрамович, че трябва да се купят нови футболисти.

Мачът със Сити мина, а резултатите на Челси останаха кошмарни. След осем кръга шампионът е на 16-о място във Висшата лига. Вече няма време Моуриньо да обяснява, че няма криза въпросът е как да излезе от нея.

Вариант 1 – Да остави звездите извън състава
Преди мача с Порто в Шампионската лига треньорът вече каза, че който не иска да играе, ще бъде вън от състава, а „децата“ чакат. Когато извади Тери от групата и смени Неманя Матич в 28-ата минута срещу Саутхемптън (1:3), Моуриньо недвусмислено показа, че не робува на имена. Интригуващо е кои ще бъдат следващите му жертви. И дали „наказанието“ ще доведе до подобряване на формата.

Вариант 1 - Да приеме обсадата
Мнозина твърдят, че манталитетът на Моуриньо е свързан с обсадата. Или иначе казано – с „паркирането на автобуса“ пред вратата. Вероятно Моу трябва да се върне към тази тактика, за да започне да побеждава. Не е единственият. Във втория си период в Ливърпул великият Кени Далглиш също залагаше на дефанса.

Вариант 3 – Всичко срещу съдията
Сър Алекс Фъргюсън бе майстор на тази стратегия. Когато през 2009 година Манчестър Юнайтед завърши 2:2 срещу Съндърланд, големият шотландец хвърли всичко срещу рефера Алън Уайли. Никой не говореше как отборът е загубил две точки, а какви грешки е направил съдията. Моуриньо не се притеснява да отправи гневни упреци към арбитрите.

Вариант 4 – Да даде шанс на „децата“
Преди 15 години за последно юноша на Челси получи шанс да играе в първия отбор. Но може да е дошъл сезонът на промяната. Например Рубен Лофтус-Чийк е отличен вариант да смени Тери в центъра на отбраната. Той игра титуляр срещу Макаби в Шампионската лига миналия месец и сега е фаворит да излезе срещу Астън Вила в събота. Освен това е харесван в националния отбор за младежи.

Вариант 5 – Да пусне 21-милионния
Бранислав Иванович има шокиращ старт на сезона. Ако има футболист на Челси, който заслужава да бъде сменен, това е сърбинът. Чакайте малко! Какво стана с Баба Рахман? Този човек бе купен за 21 милиона лири от Аугсбург през лятото. Ако приемем, че Моуриньо смята формата на Иванович за временна, то сега сърбинът е контузен. Засега обяснението на Специалния е, че Баба дойде в последния ден на трансферния прозорец и не се готви с отбора. Но колко време за адаптация е нужно на човек, който струва 21 милиона?

Вариант 6 – Да купува мощно през януари
След като летните попълнение не вършат работа, поправителният е през януари. Титлите на Манчестър Сити и Челси от последните години са свързани с мощни селекции. Няколко защитници за по 20 милиона може да свършат работа на Моуриньо.

Вариант 7 – Да продължи по същия модел
Тази тактика е позната от Арсен Венгер. Ако Моуриньо продължи да следва сегашната си стратегия, някога нещата могат да се променят.

Вариант 8 – Да бъде уволнен
Засега изглежда, че Роман Абрамович има доверие в треньора. Руският олигарх е сменил шест наставника, включително и Моуриньо. Със сигурност няма да търпи още много провали.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията