Завръщането на Русия ангел

Щефан Ефенберг е и луд, и гениален. Но никога не е бил старши-треньор досега

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 14 Окт 2015
0
1677
Getty Images

Списъкът със скандалите на Ефенберг е доста дълъг.

Започва със средния пръст, заради който бе изваден от националния отбор на Мондиал 94 до хващането да кара в пияно състояние след посещение на тазгодишния Октоберфест.

„Според мен историите му ще помогнат в работата – смята Мьолер. - Щефан ще може да разказва на футболистите си какво е правил и какво е можело да стане, ако не го е направил.“

Преговорите между Ефенберг и Падерборн бяха на остров Майорка – далеч от хорските погледи.

Въпреки че е скандален, той е и един от най-любимите на германците личности. Кариерата му започна в аматьорския Виктория (Хамбург).

Качествата му бързо са забелязани от Юп Хайнкес, треньора на Борусия (Мьонхенгладбах). И следващата крачка в кариерата е на юг. Заради дългата си коса и безспорния талант още на 19 години Ефенберг получи титулярно място, а запалянковците го кръстиха Русия ангел. Също и защото много приличаше на любимеца на Борусия Гюнтер Нетцер.

Когато искаш да си много голям и живееш в Германия, трябва да минеш през Байерн.

Така през 1990 година баварците привлякоха ексцентрика. Голямата грешка в живота му е средният пръст срещу немските фенове в Щатите, заради който не игра за родината до 1998 година.

Треньорът Берти Фогтс реши да го извика пак, но след само два мача кариерата в Бундестима приключи на кота 35 двубоя и 5 гола.

През 2001 година посещение в дискотека и издърпване на ухото на танцуваща дама донесе глоба от 150 000 германски марки за Ефенберг. А малко след това той си навлече гнева с изказване, в което прати „по дяволите“ безработните хора.

След Байерн футболната кариера на Ефе продължи във Фиорентина, където отиде през 1992 година.

След още два сезона се завърна в Борусия, а заради новата си прическа получи и нов прякор – Тигъра. Ефенберг поведе отбора и взе купата на Германия през 1995-а. Следващият престой в Байерн вече бе свързан с големи успехи.

В периода 1998-2002 година Ефенберг спечели три титли в Бундеслигата, купата на Германия и Шампионската лига като капитан.

„Този човек е най-добрият халф в света“, каза тогавашният му треньор Отмар Хитцфелд. Ефенберг преживя и огромно разочарование. Той бе в състава на Байерн, който води до 90-ата минута с 1:0 срещу Манчестър Юнайтед във финала на Шампионската година и накрая загуби с 1:2. Германската му кариерата завърши във Волфсбург, където игра заедно с Мартин Петров. А за финал подписа договор с два милиона евро чисто годишна заплата в катарския Ал Араби.

Със своите 114 жълти картона Ефенберг и до днес държи рекорд в Бундеслигата, който официално го прави най-грубият футболист.

През 2003 година полицаи го спряха на магистралата за превишена скорост, за което чуха простото „задници“. Съдът присъди – глоба от 10 000 евро. Освен скандалджия Ефенберг е писател. Сам направи своята автобиография „Показах на всички“, в която описа много провокативни истории от футболната си кариера.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията