Волейболистите постигнаха цел №1

България ще играе директно в четвъртфиналите

Sportinglife
Sportinglife 08:45 ч., 12 Окт 2015
0
432
Lap.bg

Националният отбор по волейбол постигна първата си цел на Европейското първенство.

Тимът на Пламен Константинов спечели с 3:2 срещу Холандия последния си мач от група А и с три победи зае първото място в потока.

Резултатите

Група А

Германия – Чехия 3:0

България – Холандия 3:2

Група В

Естония – Хърватска 3:0

Франция – Италия 3:2

Група С

Белгия – Словения 3:1

Беларус – Полша 0:3

Група D

Финландия – Словакия 3:0

Сърбия – Русия 1:3

Това дава възможност на състава да почива ден повече и да пропусне плейофите, в които ще участват осемте отбора заели вторите и трети места в предварителните групи.

Двубоят с Холандия продължи феноменалните три часа и предложи изключителни емоции на над 10 000 зрители в зала „Арена Армеец”.

Само един от геймовете в него приключи с убедителна разлика в полза на спечелилия го тим – втората част взета от Холандия с 25:20.

Тя обаче ще се запомни с безпрецедентния скандал, сътворен край съдийската маса.

Причината – контузията на титулярното либеро на България Теодор Салпаров. За да може да разчита на двама здрави разпределители и на Андрей Жеков като лидер, селекционерът бе записал плеймейкъра именно като втори играч на този пост.

Травмата в глезена обаче не му позволи да вземе участие в двубоя и според регламента Константинов прибегна до полеви играч в лицето на Владислав Иванов, който по принцип играе именно като либеро. Това обаче бе дълго оспорвано от щаба на холандците, а след 10-минутното прекъсване волейболистите на „лалетата” отбелязаха шест поредни точки и измъкнаха гейма.

Всички останали части в двубоя бяха решени едва в самия им край.

Изключителен двубой за пореден път изигра капитанът на тима Владимир Николов, завършил с фантастичните 27 точки. На ниво бе и Николай Пенчев.

Лошата новина за селекционера освен контузията на Теодор Салпаров и продължаващите проблеми на Андрей Жеков е травмата, получена и от Николай Николов.

Заради проблеми, получени при приземяване след атака бе изваден и включилият се отлично във втори пореден двубой Мирослав Градинаров. Именно тези проблеми ще се опитат да решават до сряда в щаба на тима ни.

 „Малко ни идва в повече този малшанс, който ни преследва”, призна пред камерите на БНТ селекционерът Пламен Константинов.

 "Успяхме да издържим независимо от тежката ситуация. Показахме характер. Ние задължително искахме да спечелим. Те си свършиха работата, за която бяха дошли и играха разкрепостено. Определено при нас имаше напрежение“, допълни още бившият посрещач.

 "Почувствах рязка болка във втория гейм. Надявам се, че не е сериозно, ще видим в следващите дни. Мирослав Градинаров и Владислав Иванов обаче се включиха отлично. Поздравления и за тях, и за целия отбор. Заслужавахме да спечелим заради тежката работа, която свършихме преди първенството. За мен бе доста трудно след като получих контузията - да стоя отстрани и да гледам, докато съперникът успява да контролира двубоя. Накрая обаче победителите бяхме ние. Този успех ще ни е от полза за четвъртфиналите. Огромно благодаря и на страхотните ни фенове”, коментира либерото на тима Теодор Салпаров.

На четвъртфиналите България очаква победителя от сблъсъка между Белгия и Германия.

Белгийците заеха второто място в група С, докато Германия останаха трети в група А след убедителна победа над Чехия с 3:0.

Освен България директно за четвъртфиналите се класираха Франция (победител в група В), Полша (победител в група С) и Русия (победител в група D).

В плейофите един срещу друг застават Холандия – Словения, Белгия – Германия, Италия – Финландия и Сърбия срещу Естония. Двубоите са във вторник в София и Бусто Арсизио.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията