Предпоследната крачка на Хамилтън

Люис има нужда от още няколко точки, а Mercedes вече взе титлата

Sportinglife
Sportinglife 20:25 ч., 11 Окт 2015
0
1148
Getty Images

С втората си победа в историята на Гран при на Русия Люис Хамилтън направи предпоследната крачка към третата си световна титла във Формула 1, която ще е втора поредна за него в последните две години.

Заедно с него на подиума в Сочи се качиха Себастиан Фетел и Серхио Перес, а наказанието, което получи финландската звезда на Ferrari Кими Райконен донесе титлата при конструкторите на Mercedes.

Състезанието на брега на Черно море се получи интересно, на моменти хаотично, оспорвано и изпълнено с инциденти.

В началото обаче Нико Розберг, който потегли от първа позиция запази лидерството си и отби атаките на Хамилтън, но още в първата обиколка излезе кола на сигурността – заради завъртането на Нико Хюлкенберг, което доведе до ударите в него на Макс Верстапен и Маркус Ериксон. Нико и Маркус отпаднаха веднага, Макс докара колата си до бокса, за да получи нови гуми, а след това се пребори до 10-ото място на финала.

На старта Фетел и Валтери Ботас не успяха да притиснат лидерите, но пък бяха изпреварени от стартиралия едва пети Кими Райконен, който обаче загуби третото място при първия рестарт.

След като Розберг спря заради повреда в педала на газта на колата му, Люис започна да трупа аванс пред Ботас, а зад тях Фетел подложи на няколко агресивни атаки на Райконен и успя да го мине, а финландецът се оплака, че му писва мощност.

След втората кола на сигурността, излязла заради катастрофата на Ромен Грожан, който загуби сцепление в завоя №3 и излетя странично към предпазните огради, Себ се превърна в единствения преследвач на Хамилтън, а във Ferrari подчиниха и стратегията на Кими на това и финландецът се върна далеч зад Фетел, но пък до Ботас, с когото веднаха влязоха в битка за по-предна позиция.

Хамилтън беше далеч пред Фетел, който не можеше да го догони, но и нямаше защо да се притеснява от групичката, водена от Серхио Перес, който спря много рано за нови гуми и в края се оказа трети, преследван от двамата финландци и Дениъл Рикардо.

Малко преди финала Рикардо спря заради повреда, а Ботас и Райконен за два завоя в предпоследната обиколка изпревариха Перес, който едва се крепеше на трасето с износените си гуми. Преди това и двамата получиха указания да атакуват с всички сили Серхио, който пък беше уведомен, че трябва да пази гумите, за да стигне до финала.

След като не успя да ги спре, Чеко Перес остана пети, но в последната обиколка Райконен атакува Ботас, двамата се удариха и Валтери отпадна със счупено окачване и спукана гума. Райконен успя да продължи и закара колата още няколко завоя по-нататък, за да завърши пети, но малко по-късно стюардите му дадоха още 30 секунди към времето, което го нареди на осмо място.

Този инцидент имаше две важни последици: Перес си върна третото място, точно когато то изглеждаше загубено, а заради по-малкото точки на Кими Mercedes си гарантира първото място при конструкторите за тази година още в Русия.

„Много се надявах да се получи хубава битка с Нико, тъй като бяхме много близо един до друг – заяви след финала Люис, който взе деветата си победа този сезон и общо 42-а във Формула 1. – Страхотно състезание за тима, но загубихме едната си кола, което е предупреждение, че не трябва да приемаме успехите си за даденост.”

„Вярвам, че можех да спечеля това състезание – заяви над час по-рано пред репортерите на пистата Розберг, който вече е готов да признае поражението си в битката за титлата за втори пореден сезон, разликата му с Люис е вече 73 точки. – Да, знам, че мога да побеждавам, но как да стане това, след като се повреждат такива основни неща в колата ми? Забравям за Русия и ще се боря да спечеля следващото състезание в Щатите.”

„Успях да се измъкна веднага след Люис, дори в един момент си мислих, че мога да се опитам да го догоня, но бързо разбрах, че това не е възможно – допълни Фетел, който се похвали пред Люис преди да излязат на подиума, че най-бързата обиколка в състезанието е негова. – За нас това е крачка напред, намерили сме вярната посока, но е факт, че все още на твърде малко писти можем да притесним Mercedes.”

„Честно казано, в предпоследната обиколка вече нямах с какво да спра Ботас и Райконен, пазих гумите, карах внимателно, но накрая си казах, че направих каквото можах, но това се оказа недостатъчно – призна си Перес, който едва не се разплака от щастие на подиума. – След това видях, че Валтери и Кими се удариха в последната обиколка и само си казах, че трябва да мина много внимателно край тях и да поизмъчвам още малко гумите до финала.”

След 15 старта, от които спечели 9 Люис вече има 302 точки, а Фетел излезе втори след Гран при на Русия с 236 точки, със 7 повече от Розберг, който остана с 229. Това означава, че ако след две седмици в Остин, Люис вземе с 3 точки повече от Фетел и с 9 повече от Нико, той ще е трикратен световен шампион.

Двамата пилоти на Mercedes са събрали 531 точки, а тези на Ferrari – 359, което означава, че в последните 4 състезания дори да вземат четири двойни победи Фетел и Райконен не могат да догонят световните шампиони. Williams остава на третото място с 220 точки.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията