Наистина ли Алонсо ще напусне McLaren?

Дейвид Култард подхвърли темата, но и той не е убеден

Sportinglife
Sportinglife 14:05 ч., 08 Окт 2015
0
1128

Точно когато анализаторите на Формула 1 решиха, че разместването на пилотите по отборите за следващия сезон е приключило, бившият пилот и настоящ тв водещ Дейвид Култард предположи, че Фернандо Алонсо може да напусне McLaren в края на тази година.

В Япония Алонсо не успя да се въздържи по време на състезанието да се оплаче по радиото от липсата на мощност и сравни хибридния мотор на Honda с двигател от сериите GP2. Култард поясни, че напълно разбира недоволството на двукратния световен шампион.

„Не знам дали слуховете, че Алонсо планира да си вземе една година почивка след края на този сезон са истина – обясни шотландецът пред испанския вестник Marca. – Но мисля, че това може да се случи.

„Но се надявам да не стане. Фернандо е велик шампион и той заслужава повече титли и победи от тези, които е спечелил до момента.”

Култард предположи, че „лошата комуникация” между McLaren и Honda може да забави развитието на болида на британския тим и проблематичния двигател на японците. Той обаче е уверен, че в Honda ще отстранят всички дефекти по мотора и хибридните системи и тимът ще се върне в челото на класирането.

„Това ще стане, сигурен съм, но ще отнеме време – заяви Култард. – Но докато стане McLaren, Алонсо и Дженсън Бътън ще са в труден период. Това, което се случва в McLaren не е добре и за Формула 1. Ако обаче в Honda постигнат прогрес през зимната пауза, за началото на следващия сезон всичко може да се промени. Но ако това не стане, Фернандо няма да иска отново да се бори цял сезон за 15-ото място.”

Дали обаче е възможен следният вариант: Алонсо си взима една година почивка, участва в Льо Ман през 2016 и се връща в тима за сезон 2017, за когато се предполага, че проблемите в McLaren-Honda ще са отстранени.

„Това е вариант, да – съгласи се Култард. – Ако помните, Ален Прост направи нещо подобно, но в момента ми е трудно да си представя, че ще стане. От маркетингова гледна точка, това няма да е добре за Honda, ако на всички им е ясно, че твоят пилот не иска да кара една година.”

Мнението на Култард беше допълнено от шефа на Mercedes Тото Волф, който прогнозира, че не само Honda, но и Renault съвсем скоро ще се върнат сред най-силните във Формула 1.

„Във Формула 1 има само едно нещо, което не можеш да си купиш с пари и това е времето – обясни Волф. – Така че, в Honda и Renault трябва да коригират очакванията си спрямо това, с което разполагат в момента и да си поставят по-реалистични цели. Но нямам никакво съмнение: до две години Honda и Renault ще са отново много силни.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията