24 милиарда долара за 9 години! Ударът на НБА

Такива телевизионни договори скоро няма да има

Sportinglife
Sportinglife 17:30 ч., 11 Ное 2014
0
422
Getty Images

Преди няколко дни шефовете на НБА с треперещи ръце подписаха споразумението за тв правата на лигата за следващите 9 години. Това е ударът на века! 24 милиарда долара за 9 години, умопомрачителна сума, която ще даде пълния контрол на ESPN.

Парите наистина са огромни, и то за състезание, чиято основна аудитория е концентрирана в Северна Америка

Да, в Европа се интересуват от най-добрата баскетболна лига, но часовият пояс на мачовете често е непосилен.

Но има друг, по-сериозен проблем. И той е с това колко такива контракта може да издържи съвременния спорт. 

Отговаря Андрю Зимбалист, специалист по икономика на спорта от университа „Смитс”.

„Имаме много повече спортни програми от преди, да речем 10 години – казва експертът. – А в същото време реалният обем на домакинствата – техни потребители, е същият. Това е проблем.”

Никой не вярваше, че НБА има потенциал за такъв договор

Нястоящият бе за около 930 милиона долара на година, а този ще носи по 2,66 милиарда. Това е утрояване на парите, но телевизията, спечелила наддаването, трескаво започва да търси начини за увеличаване на аудиторията.

„Ще има мачове в Европа и Азия – гарантира Зимбалист. – Няма начин. Часовете също може да се изменят към по-неудобни за американеца. Ще стане като с английската висша лига, където редовно има мачове по обяд местно време. За да се гледат на поне още 2 континента.

Договорът ще доведе и огромни промени в самата структура на плащанията на НБА

Например през лятото Леброн Джеймс се върна в Кливланд Кавалиърс, но избра да подпише договор за само 2 години. Сравнително краткосрочен контракт за стандартите на баскетболната лига.

„Това е бизнес решение – призна един от агентите на Краля Джеймс. – След 2 години контрактът ще бъде преразгледан.”

Да, защото новият тв договор влиза в сила през 2016-а, което означава съвсем различни приходи от него за отборите. И, разбира се, съвсем нови и завишени изисквания за заплащане от играчите. Нали те са героите, за които се плаща да се гледат?

Така Леброн вероятно ще иска поне 30 милиона годишно, вместо досегашните 21. Кливлънд пък ще може да му ги даде, защото ще печели около 150 процента повече от тв парите с новия контракт.

Като цяло договорът е сензационен най-вече, защото НБА позагуби ореола си на глобална спортна марка след отказването на личности като Майкъл Джордан, Меджик Джонсън и със залеза на, да речем – Кобе Брайънт.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията