Дали това е най-важната победа за Хамилтън?

Люис се изравни с Айртон Сена по брой спечелени състезания

Sportinglife
Sportinglife 13:10 ч., 27 Сеп 2015
0
2309
Getty Images

Осмата победа на Люис Хамилтън този сезон във Формула 1 може да се окаже най-важната за него в битката за третата му световна титла. Британецът беше една клас над съперниците си на „Сузука” и беше начело от старта до финала на Гран при на Япония, агресивната му атака в първия завой срещу Нико Розберг му донесе първото място, а с това и реалният шанс да спечели.

Класиране в Гран при на Япония

1. Люис Хамилтън, Mercedes    1:28.06,508 ч.
2. Нико Розберг, Mercedes    +18,964 сек
3. Себастиан Фетел, Ferrari    +20,850
4. Кими Райконен, Ferrari    +33,768
5. Валтери Ботас, Williams    +36,746
6. Нико Хюлкенберг, Force India    +55,559
7. Ромен Грожан, Lotus    +1.12,298 мин
8. Пастор Малдонадо, Lotus    +1.13,575
9. Макс Верстапен, Toro Rosso    +1.35,315
10. Карлос Сайнц, Toro Rosso        на 1 об и др.

След финала Розберг се оплака, че е трябвало да върне газта във втория завой, за да не се ударят с Люис, но Хамилтън контрира, че на влизането в първия завой той е взел вътрешната траектория и завоят е бил негов, а при тази конфигурация Розберг просто не е имал възможност да контраатакува.

След като излезе начело Хамилтън започна бързо да трупа аванс, а в зад него Розберг се озова едва 4-и в края на първата обиколка, тъй като малко преди това за кратко колата му загуби мощност и той беше изпреварен от Себастиан Фетел и Валтери Ботас.

След това обаче последва мощна атака на Розберг към челото, който изпревари Ботас на спирането за шикана, а при вторите спирания в бокса успя да прескочи и Фетел с много силна обиколка с новите си гуми, с които трябваше да кара до финала.

До този момент Себ се съпротивлява успешно, но в стратегически план Скудерията не успя да реагира на пресичащата стратегия на Розберг и въпреки че Фетел спря в бокса още в следващата обиколка, това не му помогна.

След двойната победа на Mercedes световните шампиони заявиха, че кризата от Сингапур е далечен спомен, а пет кръга преди края Хамилтън има 48 точки аванс пред Розберг.

С този успех Хамилтън на практика заличи и може последната надежда на Розберг да го спре по пътя към титлата – Нико не успя да се възползва по най-добрия начин от първото си място на старта днес, а вчера полпозишънът му беше по-скоро осигурен от грешките на Хамилтън в бързата му обиколка, отколкото от собствената му атака.

„Стигнах първи до вътрешната страна на първия завой и завоят беше мой – заяви след финала Хамилтън, който защити атаката си срещу Нико. – Той остана от външната страна и загуби сцепление, но когато си там, това често се случва. Мисля, че не бяхме достатъчно близо, за да има опасност да се ударим, но тази атака беше много важна.”

Розберг обясни, че е върнал газта във втория завой, за да не се удари с Хамилтън и призна, че това му е струвало шанса да спечели състезанието.

На подиума Хамилтън и Фетел бяха най-доволни, защото Люис изравни поситжението на Сена от 41 победи във Формула 1, Фетел – защото спечели битката с Williams за последното място на подиума, при това с удивителна лекота.

Фелипе Маса изостана още в началото, след като спука гума в контакт с Дениъл Рикардо и двамата довършиха първата обиколка на три колела, което се оказа достатъчно, за да ги извади от сметките за челото на класирането.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията