Люис Хамилтън: Не мога да повярвам, че настигам Сена

Британецът явно отдава важно значение на съвпаденията

Sportinglife
Sportinglife 15:10 ч., 25 Авг 2015
0
888
Getty Images

Двукратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън призна, че му се вижда нереално да се доближава до постиженията на идола си Айртон Сена. В неделя 30-годишният Люис спечели Гран при на Белгия на „Спа” и изравни постижението на Сена от 80 качвания на подиума.

Ако звездата на Mercedes продължава със същото темпо – шест победи и 10 спечелени квалификации от 11 старта, в края на сезона Хамилтън ще се изравни със Сена и по броя световни титли във Формула 1 – и двамата ще имат по три.

„Направо е сюрреалистично – призна Хамилтън, който вече води с 28 точки пред съотборника си Нико Розберг 8 кръга преди края на сезона. – Спомням си, че като бях на пет години, вече гледах Формула 1. Помня първото ми качване на картинг, тогава гледах Сена и си мечтаех да съм като него. Още в картинга исках да постигна това, което е направил той.

„И сега се боря за третата ми световна титла във Формула 1, Сена също има три титли, вече имам толкова подиуми, колкото и Айртон... това е като някакъв луд сън. Притеснявам се, че в един момент ще се събудя и ще установя, че не съм световен шампион във Формула 1, а работя в McDonald’s или пък карам боклукчийски камион.”

Хамилтън веднага обясни, че няма нищо лошо в това да работиш във верига за бързо хранене или пък да си шофьор и допълни, че баща му е работил на няколко места докато той е бил малък, за да може да финансира началото на кариерата му в картинга.

Сега обаче животът на Люис е доста по-различен: той има частен самолет, общува със знаменитости и звезди, живее в Монако и печели милиони на година. Затова пилотът признава, че сега животът му няма нищо общо с този в Стивънейдж, докато е бил дете. А за огромна радост на Люис, ако спечели още две състезания, той ще изравни постижението на Сена от 41 победи във Формула 1.

А ако спечели следващите два старта, Хамилтън ще изравни съвсем точно статистиката на Сена – и двамата ще имат по 161 старта във Формула 1 и по 41 победи.

Трикратният световен шампион във Формула 1 загина на 1 май 1994 година в катастрофа на „Имола” по време на Гран при на Сан Марино.

Сена държи рекорда за най-много последователни спечелени квалификации в рамките на един сезон – 8. Най-доброто постижение на Хамилтън досега е 6. Освен това Айртон е спечелил 65 квалификации, а Хамилтън – 48.

Следващото състезание във Формула 1 е Гран при на Италия на „Монца”, където миналата година Хамилтън спечели от полпозишън.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията