Хамилтън отново се оказа твърде бърз за съперниците си

Фетел спука гума 2 обиколки преди края и загуби 3-ото място

Sportinglife
Sportinglife 17:55 ч., 23 Авг 2015
0
3041

Двукратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън направи решителна крачка към третата си световна титла, след като спечели Гран при на Белгия, 11-и кръг от сезона и увеличи аванса си пред Нико Розберг на 28 точки.

Британецът доминира от старта до финала на състезанието, в което потегли от полпозишън и записа шестата си победа за 2015 година.

Класиране в Гран при на Белгия

1. Люис Хамилтън, Mercedes 1:23.40,387 ч/43 об.
2. Нико Розберг, Mercedes +2,058 сек
3. Ромен Грожан, Lotus +37,988 сек
4. Даниил Квят, Red Bull +45,692 сек
5. Серхио Перес, Force India +53,997 сек
6. Фелипе Маса, Williams +55,283 сек
7. Кими Райконен, Ferrari +55,703 сек
8. Макс Верстапен, Toro Rosso +56,076 сек
9. Валтери Ботас, Williams +1.01,040 мин
10. Маркус Ериксон, Sauber +1.31,234 мин и др

Трети завърши Ромен Грожан с Lotus, който се възползва по идеален начин от проблемите на Себастиан Фетел две обиколки преди финала. Германската звезда на Ferrari кара с едно спиране в бокса и успяваше да задържи французина зад себе си, но спука задна дясна гума на правата след завоя „Червената вода” и това го лиши от шанс за подиума. Фетел преживя същия инцидент като Нико Розберг в петък, който също спука задна лява гума, но Себ не се завъртя, а успя да овладее колата.

Хамилтън установи контрол над състезанието още от старта, а Нико потегли по-лошо и беше прескочен от тръгналите четвърти и пети Серхио Перес и Дениъл Рикардо. Двамата обаче спряха рано за първите си смени на гуми и в 9-ата обиколка Нико отново беше втори, но на 8,3 секунди зад водача Хамилтън.

Тази разлика се запази до първите спирания в бокса на водачите – Нико спря в 12-ата обиколка, а Люис – в 13-а и когато двамата се върнаха на пистата шампионът водеше само с 3,4 секунди.
В 21 обиколка колата на Рикардо получи повреда и спря на стартфиналната права, което постави колоната под контрола на виртуална кола на сигурността, а Розберг се доближи на малко над 2 секунди от Люис.
При рестартирането обаче Хамилтън отново дръпна напред и за 5 обиколки удвои аванса си от 2,6 на 5,4 секунди. Оттам до финала Люис нямаше проблеми да държи Нико зад себе си и взе шестата си победа за сезона.

Зад тях обаче Фетел преживя тежък удар – победителят от Унгария последва примера на двамата пилоти на Mercedes и не спря в бокса при колата на сигурност, като се надяваше, че стратегията с една смяна на гуми ще му осигури третото място. Което обаче не стана заради спуканата задна дясна гума, а състезанието на „Спа” отново демонстрира слабостите на Ferrari през този сезон – колата на италианците не се чувства добре на писти с бързи завои, които изискват ефективно аеродинамично притискане.

Резултатът на Грожан обаче е впечатляващ – французинът се класира 4-и в квалификацията, но беше наказан с 5 места назад заради смяна на скоростна кутия, а днес успя отново да си пробие път напред. Подиумът на Ромен е глътка свеж въздух за закъсалия тим на Lotus, който е в постоянна финансова криза и на практика не разполага с бюджет за развитието на болида си Е23 в хода на втората половина на сезона.

Зад Грожан Даниил Квят с Red Bull направи изключително силен финален спринт, след като спря късно спиране за нови гуми. След като се върна на пистата руснакът изпревари последователно Кими Райконен, Фелипе Маса и Серхио Перес, за да завърши на 4-о място. Битката в долната част на Топ 10 беше изключително оспорвана, като зад Квят пилотите се движеха на много малки разлики до самия финал.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията