В Дортмунд Клоп вече е история

Борусия на Томас Тухел е не по-малко красива

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 16 Авг 2015
0
815
GETTY IMAGES

Толкова сълзи изтекоха заради напускането на Юрген Клоп в Дортмунд. Феновете от „Жълтата стена” се страхуваха, че техният отбор от шампион и финалист в Шампионската лига ще се превърне в средняк и дори нещо по-лошо.

Но дойде стартът на новия сезон. Дойде с дерби срещу Борусия (Мьонхенгладбах). На пейката не бе Клоп, а Томас Тухел. А Борусия направи своя адаш на пух и прах – 4:0. Видя се – отборът може и без Клоп.

При това много по-бързо от очакваното. След този гала спектакъл на Борусия ерата на любимия треньор официално може да бъде обявена за приключила. Разбира се, без да се забравят или подценяват успехите на Клоп.

В Германия отдавна твърдят, че Тухел е неговият заместник не само в Борусия, а в треньорската йерархия. След 4 официални мача дортмундци имат 4 победи и голова разлика 12:0.

Феновете в Дортмунд изглеждат готови за новата „истинска любов”. Тухел е различен човек. Обича откритите отношения с медии и фенове. Иска да се развие и извън терена. Затова днес прилича не само на опитен треньор, но по-важното – на опитен човек.

В дербито на двете Борусии отборът на Тухел игра като този на Клоп – с много преса, офанзивни защитници, бързо преливане от атака в отбрана. Като в най-добрите си години играха Матс Хумелс, Хенрик Мхитарян и Шинджи Кагава, около които вървяха дискусии дали не са изчерпани за този клуб. Със сигурност Борусия ще преживява и кризи.

Ако Тухел се справи тогава, значи президентът Ханс-Йоаким Вацке и спортният директор Михаел Цорк наистина са намерили правилния човек. При това той не е само евтино копие на Юрген Клоп.

Тухел започна Бундеслигата и с рекорд. Никога преди в първия си мач от първенството треньор не е печелил толкова убедително с Борусия (Дортмунд).

„Никога нямаше да победим така, ако не беше отличната работа на Клоп – джентълменски раздели славата Тухел. – Ако нещо в работата ни куцука, в никакъв случай затова няма да е виновен той. Радвам се, че победихме след прекрасна игра и още по-прекрасни голове.”

„Загубата ни бе повече от заслужена – призна Лусиен Фавре, треньорът на Борусия (Мьонхенгладбах). – Това е. Дортмундци бяха много по-добри. Темпото, което наложиха, бе прекалено бързо за нас.”

Статистиката посочи и още един показателен факт за световна класа – 25 от головете на Марко Ройс за Борусия са били за 1:0. С други думи – истински лидер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията