В него винаги ще живее Вълка

Трифон Иванов през очите на Германия

Sportinglife
Sportinglife 18:05 ч., 29 Юли 2015
0
6946
Getty Images

Едно от най-авторитетните германски списания за футболна култура „11 Freunde” не пропусна юбилея на Трифон Иванов.

Очевидно е, че немците никога няма да забравят за железния защитник на България, който беше сред култовите фигури при победата над Бундестима с 2:1 на четвъртфинала на Мондиал ’94 в Щатите.

Екип на изданието посети Иванов във Велико Търново и направи уникален репортаж.

„Велико Търново е град със 70 000 жители и след XIV век се рекламира като „Третия Рим” след падането на Византийската империя. 700 години по-късно това е един от най-красивите места в България. Кварталът около стадион „Ивайло” не е от представителните в града. Дупките по улиците и сивите сгради, на които се виждат климатици, излъчват повече съветски реализъм, отколкото средновековна романтика. А местната футболна гордост Етър отдавна не е в елитното първенство, изчезнал във времето.

На трибуните често може да бъде видят един мъж, който е част от всички култови футболни картички. Неговата снимка може да служи за плашене на децата или за усмивки при възрастните.

Днес Трифон Иванов е подстригал и сресал косата си, от брадата е останало съвсем малко. Облечен е с кожено яко, риза LaCosteи, малко протрити дънки. Ризата е добър избор, за да изпълни масата на огромния Иванов, натрупана през последните 12 години, през които не играе футбол.

Едно единствено нещо не се е променило- лудия и остър поглед, който бе познат от футболния терен.

Преди за Иванов беше детска игра с бърз шпагат или с лакът в лицето да неутрализира всеки нападател.

Съотборникът му Христо Стоичков го определи с едно изречение: „Той не иска затворници!”

Всъщност Иванов е един съвсем спокоен човек. За разлика от славния български отбор със Стоичков, Лечков и Балъков, който изхвърли Германия на четвъртфинала през 1994-а, след отказването от футбола той не желае повече да участва в този цирк.

„Когато бях на терена, често правих заглавията във вестниците – казва Трифон. – Сега искам да водя спокоен живот и да се грижа за семейството си.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията