„Шоутайм“ срещу ирландския късмет

Седем истории за съперничеството на Лари Бърд и Меджик Джонсън

Sportinglife
Sportinglife 12:55 ч., 25 Юли 2015
0
1911
GETTY IMAGES

ПРИЯТЕЛСТВОТО С ИДОЛА

След успеха във финала на колежанското първенство през 1979 г. Меджик Джонсън се изправил пред труден избор.

Съотборниците му в студентския отбор го умоляват да остане още една година. На самия Ървин му харесва да бъде герой на студентското градче пък и така той щял да завърши образованието си, а „Спартанците“ имали огромни шансове да защитят титлата си.

Меджик обаче мечтаел за НБА. Слуховете, че съиграчът му Грег Келсър, който се готвел да стане професионалист, тренира със самия Джулиъс Ървинг, не му давали мира.

Ървин попитал Грег дали агентът му не може да го запознае с Ървинг. Оказало се, че една от суперзвездите на професионалния баскетбол по онова време, е прекрасно осведомена за талантливия студент от Мичиган.

Доктор Джей се съгласил не просто да си поговори с Меджик по телефона, а поканил двамата с Келсър да прекарат пролетта и лятото на 1979 г. в дома му във Филаделфия.

Младоците останали изумени от тази чест. Те се настанили в дома на семейство Ървинг, под грижите на съпругата на звездата и получили достъп до съблекалнята на „Сиксърс“.

Представете си какво е на 19 години да прекараш плейофите на НБА като гост в съблекалнята на един от най-добрите отбори и да прекараш цяло лято на канапето на символа на лигата!

Доктор Джей щедро раздавал съвети. Самият той навремето напуснал колежа след третата си година и пропуснал възможността да играе в олимпийския отбор на САЩ.

„Ако напуснеш веднага, ще развалиш отношенията си със съотборниците от колежа и няма да играеш на олимпиадата. Ако останеш, роднините ти ще останат разочаровани заради загубените пари. Каквото и да решиш, все някой ще остане недоволен“, обяснил Ървинг.

Той предупредил Меджик и за огромната разлика между студентския и професионалния баскетбол.

„Ще играеш не 30, а 82 мача годишно. Ще издържи ли тялото ти подобно натоварване? Ще се справиш ли с всекидневието в лигата? Бъди готов за проблеми и трудности, те са неизбежни“.

Джонсън и до днес с благодарност си спомня за подкрепата на Доктор Джей. Именно затова той бил силно смутен преди началото на финалната серия в НБА през 1980 г. В нея Лейкърс се изправя срещу ... Филаделфия.

Меджик, разбира се, изгарял от желание да стане шампион още в първата си година, но от друга страна не искал да попречи на своя идол и ментор да спечели титлата.

Броени минути преди първия мач Ървинг отишъл при своето протеже, прегърнал го и му казал: „Забрави всичко и се бори, Ървин“.

(следва)

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията