Човекът, който научи Кристиано да спи

Ник Литълхейлс откри тайната на възстановяването на големите спортисти

Sportinglife
Sportinglife 12:35 ч., 24 Юли 2015
0
12577
GETTY IMAGES

Неговият път е изключително интересен. Някога бе играч по голф, като стана и професионалист. После бе маркетингов агент в бизнеса със спални, легла и матраци.

За да стане един от ключовите хора във футболно-психологическия подход към звездите, като стартът му никак не е лош – със сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед.

Ник Литълхейлс признава, че е технологиите и спортната наука на възстановявянето са променили футбола от влизането му в играта в началото на 90-те години.

„Някога спортистите приемаха, че процесът на възстановяване се движи сам – идва натурално – казва експертът. – Но нещата се промениха много на този фронт.”

Фъргюсън го разбира преди повече от 20 години и наема Литълхейлс. Мениджърът контролира как играчите тренират, какво ядат и какво пият, но осъзнава – не може да бди и над съня им.

Първият удар на новия човек е с Гари Палистър. „Чудехме се защо постоянно има контузии в гърба и проблеми с гръбнака”, разказва Фъргюсън.

Литълхейс отива в дома на защитника и открива, че леглото, в което спи, не е удобно за габаритите и спецификата на тялото му. И резултатите от промяната идват бързо, което насърчава мениджъра да работи с Ник.

Експертът по спане участва активно в проектирането на новите помещения в тренировъчната база на Юнайтед, Интересува се от спалните на играчите, но в добрия смисъл на думата...

Първият външен човек, който вижда работата му, е винаги напредничавият с науката Аресн Венгер. „По това време в Арсенал вече бяха вкарали йога и други методи на възстановяване, напълно чужди за английския футбол”, разказва Литълхейлс.

Пресата също надушва, че в Юнайтед има нов човек – снимат го да влиза и излиза в базата, питат се кой е. Получават информация и пишат – Фъргюсън е наел треньор по сън...

В следващите 16 години Ник е сключвал контракти с Реал, Челси, английския национален отбор, няколко олимпийски тима и кой ли още не. Футболната асоциация го вербува за Евро 2004, като го праща в хотела на отбора месеци преди първенството. Той преправя изцяло спалните на играчите, всяка конфигурирана така, че да отговаря на съответния футболист от банята, ваната, умивалника (височината му), до леглото и възглавниците.

Наемат го Юсеин Болт и Роджър Федерер – просто като консултант. Звезди, които прекарват много часове в полети, получават пълна инструкция как да летят – тоест как да спят по време на полетите.

„Повечето елитни хотели са луксозни и дават всякакви екстри на гостите си – казва Ник. – но те са пригодени за пълна почивка – отиваш там, релаксираш, излежаваш се и не мислиш за това дали гръбнакът и главата ти са в идеално положение за пълно възстановяване на тялото. Дали кръвта ти се движи правилно докато спиш. А при елитните спортисти това са важни детайли.”

Тийм Скай го наема за „Тур дьо Франс” в няколко поредни години и той планира преспиванията на колоездачите при условията, в които минава месецът на надпреварата.

В Реал го взимат с голямо нетърпение и искат от него пълна програма за пътуванията и почивките на отбора. Той има няколко основни опорни точки в нея.

Не забранявайте на играчите секс преди мачовете. Няма причина за това. Но след това футболистът трябва да спи сам, а партньорката му да отиде в другата стая. Тялото си почива най-добре от собствената енергия в леглото. Заема се лично с Кристиано, който има пълна програма за нощите преди и след мачове.

Спи сам, точно определени часове до минутата, като от 3 години насам спазва буквално предписанията на Литълхейлс. Англичанинът го описва като „маниакално педантичен” в програмата му за здравословен живот с диетите, съня и възстановяването. Атлет от най-високо ниво.

Пак Ник изготвя и проекта за помещенията на играчите в базата на Манчестър Сити. Препоръчва спартански условия в стаите, където звездите се събират на лагери преди домакински мачове. „Ще се изненадате, но клубът прие – казва Литълхейлс. – Стаите им са напълно лишени от лукс и екстри. Но са идеални за почивка и възстановяване.”

Треньорът по сън има и още рецепти, без да издава всичките си тайни. Смартфони, аларми на телефони и часовници, таблетки за сън – забравете. Всичко това нарушава възстановителния процес на организма. Всеки е индивидуален, всеки детайл е важен.

От Палистър и неговите проблеми с гърба, та до днес, методите на Литълхейлс действат. Значи човекът разбира от работата си... и от сън.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията