Човекът, който напсува Ибрахимович

Супер агентът Мино Райола и неговите противоречиви клиенти

Sportinglife
Sportinglife 15:45 ч., 22 Юли 2015
0
3716
GETTY IMAGES

Не са много хората, които могат да си позволят да кажат на Златан Ибрахимович да „да ходи да се ш**а” и това да им се размине. Но супер агентът Мино Райола го е правил и това далеч не е най-забележителната му постъпка. По-важни са трансферите, които той „подреди” за Златан, а биографията му е меко казано впечатляваща.

Кармине „Мино” Райола развива нюха си към търговията докато работи в пицарията на баща си. Мино е роден в Салерно, Италия, но израства в Хаарлем, Холандия, където семейството му се мести през 1968 година, когато той е едва на една годинка.

Бащата на Мино отваря заведение за сандвичи, след това и пицария, а семейният бизнес расте и по-късно семейството вече притежава цяла верига, в която влизат почти 30 заведения. Тайната на успеха е проста – семейството използва само италиански продукти за пиците си, а Мино, чийто холандски е много по-добър от този на баща му, работи като момче за всичко, но основно съветва клиентите какво да си изберат от менюто.

Извън пиците, Мино учи две години в местния юридически факултет, но напуска преди да завърши и известно време рита за младежкия тим на Хаарлем.

Всеки петък президентът на Хаарлем води семейството си на вечеря в пицарията на семейство Райола и Мино редовно му досажда с бизнес съвети за развитието на футболния клуб.

Накрая президентът се предава и назначава 19-годишния Мино за спортен директор на Хаарлем. Райола обаче изкарва твърде кратко на този пост, тъй като влиза в остър конфликт с другите членове на борда на директорите и напуска.

След това Мино започва работа в агенцията на Роб Янсен Sport-Promotion, която се грижи за интересите на няколко холандски звезди. Агенцията работи по трансферите в чужбина на всички холандски играчи и Мино участва активно в продажбата на Денис Бергкамп и Вим Йонк от Аякс на Интер за обща сума от 15 милиона евро.

Райола помага за трансферите на още няколко холандци в Италия, като сред тях са Брайон Рой, Марсиано Винк и Михел Крийк, а малко по-късно амбициозният агент напуска, за да основе собствена компания – това е началото на първата от трите му фирми, Intermezzo.

Първата му сделка е трансферът на Павел Недвед от Спарта Прага в Лацио за 1,8 милиона евро, а сделката е улеснена от силните изяви на Недвед на Евро 96. Пет години по-късно Недвед е продаден на Ювентус за 40 милиона евро, а сделката отново е осъществена от Мино.

Райола се гордее, че умее да „разчита” добре трансферния пазар и залага на три клуба, с които предпочита да работи: Аякс, Милан и Пари Сен Жермен. Следват трансферите на Максуел, Мидо, Робиньо, Марк ван Бомел и Урби Емануелсон.

Но най-важният играч за Райола е Златан Ибрахимович, като Мино „прекарва” шведа през споменатите три клуба, а общо трансферните суми, платени за нападателя са около 180 милиона евро.

Напълно в своя стил, Мино успява да се свърже със Златан чрез холандски журналист, който описва агента като „мафиот”. Преди това Райола пробва през съотборника на Златан в Аякс Максуел, но арогантното отношение на Ибра го вбесява и първият им разговор по телефона завършва с пожеланието на агента към играча „да ходи да се ш**а”. Впоследствие Златан решава, че Мино може да му е полезен и двамата си уговарят среща в хотел „Окура” в Амстердам.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията