Равнис по Литва и Латвия

Нивото ни пада до държави, в които футболът дори не е спорт №1

Sportinglife
Sportinglife 16:35 ч., 03 Юли 2015
0
850
Lap.bg

Литекс ще победи Йеглава в реванша. Това не подлежи на съмнение, увери ни и треньорът на ловешкия отбор Красимир Балъков. За стадиона в градчето в Латвия вероятно е събитие номер едно идването на играч, който е четвърти на световно първенство.

Не, не опитваме да оправдаваме или обвиняваме. Първите мачове от първата квалификация на Лига Европа са минало и двата български тима със сигурност ще продължат напред.

Това и остава, да отпаднат...

Но това няма да промени очевидното – стигнали сме до ниво, в което победа над какъвто и да е съперник се празнува.

Само няколко факта.

Отварянето на което и да е онлайн издание в Литва в деня след Атлантас – Берое предполагаше голямо търсене на репортаж за мача. В графа „спорт“ футболът е на пето място – след баскетбол, хокей, моторни спортове и бокс. Някъде там, на трето място от местните футболни вести, има галерия със снимчици от мача плюс 4 абзаца анализ на случилото се.

За прибалтийските републики евротурнири или не, значение няма. Футболът не е най-популярният спорт.

Същото е и в Латвия, където има интерес единствено към народния отбор Сконто. Останалите са в графа „кратки новини“.

Балъков и Хубчев – двамата треньори на българските представители в четвъртък, са играли полуфинал на световно. Носили са екипите на европейски шампиони – Спортинг и Хамбургер. Цяла Европа знаеше имената им, когато играеха.

Но те не са огледало на футболи ни, нито лакмус за нивото му. На терена в момента са момчета, чието ниво е пренебрежимо по-високо от това на съперниците от Литва и Латвия.

Коефициентът на България се е сринал толкова, че вече сме №26 от 54 страни членки на УЕФА. А това е статистика, обективен показател за представянето ни. След нас все още са словаците и словенците, но гледайки техните тимове в Европа, нищо чудно до година-две това да се промени. Не се вижда кой освен Лудогорец ще донесе сериозни точки на родната кауза с коефициентите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията