Боби, ще ходиш ли до Скопие?

България все повече изпада от географията на футболна Европа

Джони Кейджов
Джони Кейджов 11:05 ч., 30 Юни 2015
0
1152
Lap.bg

Мачът за суперкупата на Европа през 2017 година ще бъде в Скопие!

Да, няма шега, няма измама. Всичко е ясно, остана официалното потвърждение. Сиурно ще дойде днес. Държавата, която ние първи признахме за независима, ни изправарва с лъвски скокове.

За стадион „Филип II” ще гласува и членът на изпълкома на УЕФА Борислав Михайлов на сесията в Прага.

Боби, ще ходиш ли до Скопие? Като член на висши форум президентът на БФС не пропуска да е в ложата до шефа Мишел Платини. И му е удобно. Също така Михайлов не изглежда притеснен, че от години в България няма един нормален стадион, а Лудогорец игра в Шампионската лига на „Васил Левски” по милост от УЕФА.

Когато нашата национална арена бе реновирана, бившият спортен министър Васил Иванов-Лучано не спираше да повтаря, че до 4-5 години ще вземем финал за Купата на УЕФА.

Да, да! 13 години по-късно и след ремонта „Васил Левски” се е все също толкова остарял стадион, типичен представител на социалистическото строителство.

УЕФА иска да увеличи футболната география, а България не иска да влезе в новите рамки.

За популяризирането на мача за суперкупата на Европа домакинството на Монако, дадено изконно, бе отнето.

Започна се със стадион „Летна” в Прага, продължи със стадион „Милинемиум” в Кардиф, тази година Барселона и Севиля ще мерят сили на националната арена в Тбилиси! А следващото лято мачът ще е близо до полярния кръг в норвежкия град Трондхайм. Сега е ред и на Скопие.

А ние кога?

Христо Стоичков дойде с идеи за нови стадиони и испански инвеститори. Изгониха го. Повече от две години се говори за германски проект на стадион „Славия”, вече ни вопъл ни стон по въпроса.

Държавата отдавна нехае за спорта. БФС – за футбола. Докато Сърбия например помага на двете си големи марки Цървена звезда и Партизан при тежки задължения, то Българи яс лека ръка прати ЦСКА в бездната. Колкото и президентът на Славия Венцеслав Стефанов да ни обяснява, че предстои най-интересното и най-гледано по телевизията първенство.

Повече му се иска и повече говори, отколкото трябва. Но така е в България. Когато за последно нашите национали гостуваха в независима Македония на стадион „Филип II” край река Вардар през 2005-а, той беше една стара постройка с една голяма централна трибуна. Приличаше много на стадион „Берое” в Стара Загора. Днес, 10 години по-късно, Скопие има истинско бижу. Там искат да се интегрират към Европа. Въпреки че националния отбор не се е класирал на голям форум, а местните отбори никога не са стигали до групи в евротурнир. Имаш ли желание, резултатите ще дойдат.

Поне един българин ще е в Скопие през лятото на 2017 година.

Не се съмняваме, че Боби Михайлов ще заеме мястото си до Мишел Платини и ще ръкопляска – я на Барса, я на Реал, я на Байерн. Ще последва тежък пир с тиквешка гроздова. А България? По дяволите, на кого му пука за българския футбол?!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията