A сега накъде?

От два отбора Пламен Константинов трябва да направи един

Анна Николова
Анна Николова 09:35 ч., 29 Юни 2015
0
1161
Lap.bg

Волейболният турнир на първите европейски игри е вече в историята. Победителите са ясни, неговите подгласници също. За радост на всички фенове у нас сред медалистите се нареди и тимът на България. Сребърните медали безспорно са постижение, независимо, че едва ли има фен, състезател и ръководител, на когото поражението все пак да не му горчи.

Селекционерът Пламен Константинов обаче е прав, че това второ място всъщност е максимума, който можеше да бъде постигнат.

Защото победителите от Германия отидоха в Баку с ясната цел да спечелят първото място и нищо друго. Ние отидохме да се представим добре.

И още разлики – клубните отбори на Германия играят в Европа и то с успех, националният тим от 2009 г. върви нагоре, при нас всичко е точно обратното. Първенството ни макар и оспорвано е слабо, таланти има тук-там, повечето клубове отказват евроучастията, за да спестят разходите...Темата е повтаряна до болка, затова толкова.

Големият въпрос е сега накъде с този отбор?

Да, прекрасно е че за три седмици България имаше два отбора, които постигат победа след победа на два фронта, но сега те трябва да станат един. От една страна игрите дадоха възможност на повече състезатели да бъдат в добра игрова форма. Затова на пръв поглед изборът на селекционера Пламен Константинов поне за пет от седемте позиции на терена е голям. Анализите обаче показват, че всъщност не е точно така.

Ако приемем, че безспорния титуляр на поста разпределител е Андрей Жеков за второто място спорят представилия се доста силно в първенството и в Световната лига дотук Любомир Агонцев и Георги Братоев, който също показа добри неща в Баку.

Георги Манчев, който до този момент бе втори разпределител в Световната лига и Добромир Димитров, играл същата роля в Баку като че ли леко изостават от битката. Предвид на факта, че в групата за финалите трябва да са 14 състезатели е ясно, че повече от двама разпределители няма да попаднат в нея.

Константинов едва ли ще рискува с диагоналите. Велизар Чернокожев и Жани Желязков си поделиха добрите впечатления в Баку, но за финалите на лигата целта е категорично ясна – първо място и възможност за експерименти няма. И двамата са млади, и двамата нямат опит в националния отбор и по-скоро ще бъдат извън групата, а компания на Владимир Николов ще прави Данаил Милушев.

Същото важи и за централните блокировачи. Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Станислав Гоцев, Николай Николов са четиримата, чието място изглежда безспорно. Всички те показаха високо ниво в срещите, които до този момент бяха изиграни и от двата състава и със сигурност ще бъдат част от обединения състав.

Истинската битка ще бъде при посрещачите. След обединението на двата тима, щабът ще разполага с Тодор Скримов, Николай Пенчев, Валентин Братоев, Тодор Алексиев, Станислав Петков и Мирослав Градинаров, който обаче може да бъде използван и като диагонал. За нито един от тях като че ли не може да се каже, че до този момент демонстрира постоянство, всеки имаше добри и лоши моменти, затова изборът на Константинов наистина е тежък.

На поста либеро ще се търси играч, който да помага на Теди Салпаров. В Световната лига това бе Владислав Иванов, в Баку – Мартин Божилов. Изборът и тук ще трябва да бъде направен внимателно, защото всеки от двамата има различни силни и слаби страни.

Големият проблем пред Пламен обаче не е толкова избора, колкото малкото време, което има до финалите.

Играчите от Баку се прибират днес у нас след цяла нощ по летища и самолети. Това означава, че днешния, а вероятно и утрешния ден когато ще пътуват до Варна са на практика загубени.

Две групи от по 14 души обединени в една пък е направо невъзможно да водят заедно подготовка затова по всяка вероятност още в сряда онези, на които Константинов ще се опита да разчита повече ще се присъединят към състава, играл до този момент в Лигата.

Така щабът ще разполага с точно два мача, за да прецени кой да бъде в групата и да могат тези играчи да постигнат някакъв синхрон с останалите. Дали те ще стигнат обаче ще разберем едва през следващата седмица когато започва най-важния турнир за първата част от сезона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията