Бразилия отново се провали

Никога в историята селесао не е зависил толкова много от един човек

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 28 Юни 2015
0
985
Getty Images

Бразилия отпадна с дузпи от Копа Америка след 3:4 от Парагвай на четвъртфинал (1:1 в редовното време). Робиньо откри за селесао, но 18 минути преди края Дерлис Гонсалес изравни от 11 метра, след като Тиаго Силва ненужно игра с ръка в наказателното поле.

Това е второ поредно отпадане на Бразилия на четвъртфинал на турнира, след като през 2011-а сценарият бе същият – пак Парагвай, пак дузпи...

Далеч по-притеснително за Дунга и лудата по футбола страна е, че любимият им жълто-зелен тим изглежда доста среден по класа и лишен от блясък, когато от него излезе Неймар. Звездата получи червен картон срещу Колумбия в групата и бе наказан до края на турнира.

Преди година Неймар бе контузен на Мондиал 2014 в четвъртфинал срещу колумбийците и без него Бразилия бе разпиляна от Германия (1:7) и Холандия (0:3) в последните си два мача от турнира.

Трудно е да се сетим за бразилски тим в историята, който да е зависил толкова очевидно от една личност. Дори отборите на Пеле и Гаринча, после на Сократес и Зико, на Ромарио и Роналдо, можеха да заменят голямата си звезда и да са пак световна класа.

Няма изгледи скоро да видим пак блестящ бразилски офанзивен и изобретателен тим.

Липсата на алтернативи в атака остави Дунга с избора на Диего Тардели и Робиньо за нападатели, което си е доста скромно дори на фона на головия потенциал на тимове като Уругвай, Чили и Парагвай на турнира. Да не говорим за Колумбия и Аржентина.

От задна линия трябва да помагат Роберто Фирмино и Филипе Коутиньо, но и двамата са твърде млади – 23 е 22 г. съответно, а и общо имат 9 официални мача за страната си. Може и да са лидерите, но на бъдещето. Настоящето изглежда доста притеснително именно там, където Бразилия никога не е имала притеснения – в атака.

Защитата е що-годе солидна с играчи от водещи европейски тимове, но напоследък успява да се провали винаги в най-важните мачове. Халфовата линия е лишена от голямо въображение, особено и с тактиката на Дунга да има поне двама силови „офицера” там.

Така на полуфиналите Аржентина среща Парагвай, а Чили играе срещу Перу. Бразилия ще гледа по телевизията. За последните 8 години Бразилия има само един трофей – Купата на конфедерациите у дома (2013), но по плашеща е тенденцията отборът да катастрофира винаги, когато стане време за решителен сблъсък.

Нещо, което преди бе силната страна на селесао.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията