Твърде много за топ 5

Двама европейци пробиха в драфта на НБА

Sportinglife
Sportinglife 15:45 ч., 27 Юни 2015
0
82
GETTY IMAGES

Едно от най-очакваните събития в Националната баскетболна асоциация – драфта за 2015 г. е вече в историята. Напълно очаквано за всички под №1 бе избран центърът Карл Антъни Таунс.

От следващия сезон той ще играе в Минесота Тимбъруувс, които имаха правото този сезон да избират първи. В предишните две издания на драфта тази възможност се падаше на Кливлънд Кавалиърс.

Минесота чака MVP на Евролигата

Минесота ще се подсили с още едно ново попълнение след избраните в драфта преди ден Карл-Антъни Таунс и Тайс Джоунс. Ръководството на “вълците” очаква съвсем скоро и Неманя Биелица, съощи bball.bg.

209-сантиметровото тежко крило най-вероятно ще си тръгне от Фенербахче, въпреки желанието на собствениците да го задържат.

Биелица е сред основните фигури в ростера на легендата Желко Обрадович, като силното му представяне изведе Фенербахче до Финалната четворка в Евролигата.

27-годишният сърбин стартира професионалната си кариера в австрийския Аркадия през 2007/2008.

След това играе за Цървена Звезда под ръководството на Светислав Пешич, както и за Лаборал Куча на испанска земя.

През 2012 г. Биелица е избран във втория рунд на драфта в НБА под №35 от Вашингтон, но след трейд правата му попадат в Минесота.

През лятото на 2013 г. сръбският национал облича екипа на Фенербахче, с който през 2013/2014 печели шампионската титла в турското първенство.

През миналия сезон Биелица и “фенерите” завършиха четвърти в крайното класиране в Евролигата.

“За мен е чест да съм на тези сцена. Аз съм просто едно обикновено момче, което сбъдва мечтата си. Искам да покажа на децата по целия свят, че с малко упорита работа, решителност и правилните насоки могат да стигнат много далече”, заяви Таунс пред американските медии след края на церемонията.

Голямата изненада на всички обаче дойде от включилите се в драфта европейски играчи. Общо девет състезатели от Стария континент вече имат договори с отбори от НБА, а двама от тях дори попаднаха в топ на тазгодишния драфт.

Това са латвиецът Кристапс Порзингис, избран от Ню Йорк Никс под №4 и хърватинът и бивш играч на Барселона Марио Хезоня.

Всъщност още часове преди драфта едно от авторитетните издания в САЩ – Уол Стрийт Джърнал прогнозира, че Порзингис ще бъде между №3 и №5. „Реакциите със сигурност ще бъдат разнопосочни, защото въпреки че сме стигнали до ниво, в което за участниците в драфта има предостатъчно информация, за него се знае малко”, написа в коментара си изданието.

През последния сезон Порзингис игра в едно от най-силните първенства в Европа – испанската лига ACB в състава на Кахасол (Севиля). Наричат го Гордостта на Латвия.

Кариерата му започва именно в родината му, а с баскетбол се занимава от 6 годишен. Американците, играли с него в Испания, казват, че по мисленето за играта прилича твърде много на американец. Най-вече защото е готов да тренира по всяко време на денонощието, а не само сутрин и вечер, каквато е обичайната практика в европейския баскетбол.

Всъщност адаптацията на новото попълнение на Ню Йорк Никс в Севиля не е никак лесна. След пристигането му в Испания Кристапс е диагностициран с анемия и през последните години се лекува.

Наред с това в началото изпитва сериозни трудности и с научаването на езика. Той обаче не се предава и прекарва часове наред в залата. Преминава през всички формации на Кахасол и изчаква търпеливо своя момент. който настъпва през последния сезон. Заедно с испанския латвиецът научава и английски и сега го говори перфектно.

„Всичко е в моите ръце. От мен зависи да докажа, че не съм типичния европеец”, казва Порзингис преди участието си в драфта.

Същото обаче ще се очаква от Марио Хeзоня. Доскорошната звезда на Барселона бе избран от Орландо Меджик под №5. Супер Марио както е известен на Стария контитент започва да се занимава със спорта сравнително късно – едва на 13 години.

През сезон 2011/2012 обаче остава извън терена заради мононуклеоза. И въпреки това през лятото на 2012 подписва тригодишен договор с Барселона. Именно там прави големия си пробив в баскетбола.

Напук на добрите му изяви обаче не са малко онези, които смятат, че Марио трябва да намали самочувствието си или това ще му изиграе лоша шега.

В дните преди драфта в испанските медии често можеха да се видят изказвания от Хезоня, че той заслужава да бъде дори под №1. Играта му в доста моменти е егоистична, далеч от отборния дух. Талантът му е безспорен, но Марио сякаш има излишък от енергия, който не знае какво да прави.

От всички европейци, но най-вече от Порзингис и Хезоня сега ще се чака едно – да бъдат като братят Гасол и Дирк Новици.

Разбира се, не са редки и случаите, в които баскетболистите от Стария континент претърпяват провал, защото НБА не е за всеки. Ако това се случи обаче двата таланта могат да се сърдят само на себе си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията