Изтича ли времето на Рибери

Французинът се превърна в най-скъпия зрител в Байерн

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 20 Юни 2015
0
1524
Getty Images

Преди година и половина Франк Рибери очакваше в елегантен фрак изборът за „Златната топка”. В цюрихската конгресна зала до него бяха Кристиано Роналдо и Лионел Меси – неговите конкуренти.

Рибери загуби битката с тях, въпреки че Байерн триумфира с пет титли през 2013-а. Но до днес Роналдо и Меси продължават да нижат рекорди, а Франк се превърна в най-скъпия зрител на мачовете на баварците.

Въобще не е сигурно, че Рибери ще започне новия сезон в Бундеслигата. Какво се случи с него?

След победата със 7:0 над Шахтьор (Донецк) в осминафинал на Шампионската лига Рибери почувства болки в глезена. Сам тогава разясни, че ще почива няколко дни. А отттогава минаха повече от три месеца.

Заговори се за възпаление на капсулата, което се е превърнало в хронично увреждане. От „няколко дни” броят мина сто.

Байерн така и не дава точен отговор за диагнозата на Рибери.

Излизаха снимки на френската звезда от фитнеса, в който той изглеждаше в отлично настроение. Но бе принуден отстрани да гледа как Байерн се провали в атаката на Шампионската лига.

А ако беше той на терена срещу Барселона?

Очевидно оздравяването на глезена на 20-годишно момче и на 32-годишен опитен футболист е съвсем различно. В Байерн обясняват само, че дори най-лекото възпаление на глезена се лекува 5-6 седмици. Думите звучат като успокоение, но дали е така? Няколко пъти Риреби е опитал да натовари повече глезена си и винаги без успех.

Миналото лято лекарят на националния отбор на Франция Фрак льо Гал нападна колегата от Байерн - Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт, заради контузия на Рибери в гърба. Заради нея крилото не игра на Мондиал 2014. Според Льо Гал в Мюнхен са били най-малко 30 обезболяващи инжекции в гърба на Рибери, за да може да е на терена.

„Това са глупости, изпитвам панически страх от инжекции - отвърна тогава футболистът. – Не давам на френския лекар да ми бие куртизон. Това е опасно.”

Именно куртизонът е една от повратните точки в отношенията с Пеп Гуардиола.

Неговият най-доверен лекар в Барселона д-р Рамон Сугат всеки ден използва лекарството. А Рибери се доверява само на напусналия вече Байерн Мюлер-Волфарт. Тенденцията при Гуардиола за възстановяване е под наслов „възможно най-бързо”. А при Мюлер-Волфарт – „възможно най-добро”. Заради този конфликт лекарят-легенда в Байерн подаде оставка.

Възможно ли е Рибери отново да бъде "стария" Рибери?

Французинът е известен, че дава най-добрите си резултати, когато обкръжението му пасва. През 2013 година Юп Хайнкес не спираше да обсипва с похвали диаманта си. А Рибери отвръщаше: „Хайнкес е невероятен човек.” Това бе и най-силният сезон в кариерата на крилото.

С идването на Гуардиола той загуби своя футболен баща. „Пеп е напълно различен треньор – каза тогава Рибери. – И двамата са много големи, но нямат нищо общо.”

Рибери претърпя още един удар. Неговият ментор в клуба Ули Хьонес влезе в затвора.

Оттогава реално нито веднъж Рибери не показа формата, с която бе сред първите трима за „Златната топка”. В Байерн се съмняват, че някога Франк ще се завърне по най-добрия начин на терена. А и йерархията ще се е променила – няма да е той босът. Но винаги ще бъде любимец на „Алианц Арена”.

Той е един от малкото футболисти, които казаха „по дяволите, Реал” на интереса от Мадрид преди години. И добави: „Завинаги ще съм в Байерн”. Сега Гуардиола вече търси алтернативи на най-верния си играч. И никой не може да му се сърди – времето и на легендите отминава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията