30 години светът не забравя "Хейзел"

И до днес Мишел Платини не стъпи повече на стадиона на смъртта

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 29 Май 2015
0
2450
GETTY IMAGES

29 май е един от най-черните дни в историята на футбола. Финалът за КЕШ между Ювентус и Ливърпул през 1985 година се превърна в истинска трагедия, за която ще се говори, докато свят светува.

В бой между фенове живота си загубиха 39 души, а 454 бяха ранени.

Няма такъв филм на ужасите! И до днес всичкисе питат, защо се допусна да се стигне чак дотам?

Година по-рано на финала между Ливърпул и Рома в Рим имаше кървави сблъсаци между хулигани. Тогава ранените бяха 33. След 12 месеца Ливърпул отново се изправи срещу италианци. Този път в Брюксел.

Още от обяд враждуващи фенски групи започнаха боевете. Причините стадион „Хейзел” да влезе в трагичните анали са много.

Като „баща на трагедията” е смятан един функционер на ФИФА.

Толкова актуално и днес, нали? Той продал на италианска туристическа агенция билети за неутралния блок Z, който обаче се намирал точно до агитката на Ливърпул.

Преграда на практика нямаше.. Преди мача фенове на Ювентус хвърляха камъни и седалки по полицаите, охраняващи ливърпулската агитка, а англичаните отвръщаха с бенгалски огньове.

Ескалирането на ситуацията стана заради двама италиански тифози. Те пробиха охраната час преди финала и започнаха да тичат по терена, дразнейки англичаните.

Това даде знак „Старт” на „червената армия”, която атакува с цялата си мощ блок Z. Паниката бе навсякъде, а спасението – никъде. Основната полицейска група бе из центъна на Брюксел, за да пречи на биещи се пияни хулигани без билети.

Стюардите опитваха да спасят живота си, а не да пречат на ливърпулската атака на трибуните. Блок Z не издържа.

При срутване на ограда умряха 32 италианци, четирима белгийци, двама французи и един ирландец.

Оградата ги погреба. Организаторите отвориха вратите към терена, който се превърна във „военна болница” за първа помощ. Ако това не бе станало, смъртта щеше да вземе още фенове при себе си.

В катакомбите на „Хейзел” чакаха футболните герои на финала, между които е и Мишел Платини, звезда на Ювентус, а днес президент на УЕФА.

„Никой не ни обясни какво точно се случва отвър – разказва трикратният носител на „Златната топка”. – Знаехме, че има двама-трима умрели. Загрявахме в съблекалнята.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията