Гари Кейхил – рекордьорът на Висшата лига

Защитникът на Челси най-бързо спечели всички трофеи

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 29 Май 2015
1
1213
GETTY IMAGES

За малко повече от три години Гари Кейхил се превърна в рекордьор на английския футбол.

Челси купи защитника за 7 милиона лири от Болтън и за толкова кратък период националът спечели всички възможни трофеи.

Футболистите, спечелили всички възможни трофеи

С Челси – Гари Кейхил, Дидие Дрогба, Джон Тери, Франк Лампард, Петер Чех, Джон Оби Микел и Пауло Ферейра

С Ливърпул – Кени Далглиш, Рей Клемънс, Фил Нийл и Стив Хайуей

През 2012-а Кейхил започна да попълва колекцията си с Купата на Англия и Шампионската лига.

На края на втория си сезон спечели Лига Европа, а сега триумфира с титлата във Висшата лига и купата на английската лига.

Неговият безспорен връх в кариерата е финалът срещу Байерн на «Алианц Арена» е през 2012-а, когато с контузия трябваше да защитава баварските набези към вратата на Петер Чех.

Кейхил направи най-голямата крачка. През 2011-а трябва да се бори за оцеляване във Висшата лига с Болтън, за да се превърне година по-късно в неизменен титуляр в Челси.

Погледите рядко са съсредоточени в него. Аплодисментите сега обираше повече Джон Тери, спечелил първата си титла на Англия от пет години насам.

Но Кейхил, сега втори капитан в националния отбор, бе основна бойна единица за четирима мениджъри на Челси -

от Андре Вияш-Боаш до Жозе Моуриньо. Специалния го извади от групата за домакинския мач с Брадфорд за Купата на Англия и Челси сензационно отпадна с 2:4 у дома. Така това бе единственият трофей, който «сините» изпуснаха през сезона.

«Никога не съм очаквал, че ще имам такъв успех – каза Кейхил пред официалния сайт на Челси. – Никое младо момче не седи вечер в хола, мислейки, че ще го напълни с медали. Аз успях за три години и половина – феноменално.»

В ерата на Висшата лига по бързина на печелене на купи единствени му съперничат бившите португалски защитници на Челси Пауло Ферейра и Рикардо Карвальо.

Двамата взеха първо купата на УЕФА, а след година и Шампионската лига с Порто, преминаха на «Стамфорд Бридж» и спечелиха Висшата лига и купата на лигата. Но португалското дуо стигна до купата на Англия чак през 2007-а.

Преди тях легендата на Ливърпул Кени Далглиш спечели почти всеки възможен трофей в периода 1977-1980 г. Трябваше да чака до 1986-а, за да вдигне купата на Англия.

1 коментара

1 Martin D 29.05.2015 20:11:37
0 0

А имаше възможност и суперкупата на Европа, Къмюнкти Шийлд и световното клубно да вземе!

Твоят коментар:

Close Обратно към статията