Защо Фетел и Ferrari не са в битката за титлата

Себастиан Фетел можеше да спечели Гран при на Монако и да превърне провала на Mercedes в пълна трагедия

Sportinglife
Sportinglife 09:15 ч., 27 Май 2015
0
1619
Getty Images

Ако във Ferrari бяха малко по-смели и дори малко по-умни, то Себастиан Фетел можеше да спечели Гран при на Монако и да превърне провала на Mercedes в пълна трагедия.

Дали това беше възможно?

Нека да видим сами. В 30-ата обиколка от общо 78 Фетел се движеше на около 1 секунди от намиращия се на второ място Нико Розберг – единствените спирания в бокса за гуми наближаваха и Себ беше достатъчно близо, за да приложи идеална пресичаща стратегия, т.е да спре по-рано от съперника си.

И Фетел беше наясно с това.

„Сега съм близо”, каза по радиото Фетел на екипа си в бокса, като това трябваше да подтикне инженерите да се възползват от добрата работа, която беше свършил до този момент 4-кратният световен шампион.

Розберг и неговият екип обаче също усетиха накъде отиват нещата и според статистиката на ФИА за темпото на пилота във всяка една обиколка, времената на германеца рязко се подобриха.

До този момент Нико записваше обиколки за около минута и 21 секунди, а след това започна да слиза под минута и 20, като с всеки тур се отдалечаваше пред Фетел и на практика ликвидира шанса му да излезе напред ако спре по-рано в бокса.

Скоростта на Розберг в следващите няколко обиколки му позволи да се откъсне напред и когато в 36-ата обиколка Себ спря за смяна на гуми, той вече нямаше възможност да се надява, че ще успее да прескочи Нико.

Колебанието на екипа на Ferrari в бокса, както и това, че Себ се оказа в трафик – според Sky Sports Фетел е загубил 1,5 секунди зад Роберто Мери с Manor, доведоха до там, че Розберг без проблеми запази второто си място при смените на гуми.

А с оглед на това, което стана по-късно в състезанието, второто място на Нико се превърна в първа позиция на финала. Но ако на негово място беше застанал Фетел, но Себ щеше да е с най-голям шанс за победа, след като в Mercedes сами лишиха Люис Хамилтън от първото място.

Въпреки, че Фетел заяви за сайта на Ferrari, че е „много щастлив” от второто място в Монако, фактът е, че италианците сами се отказаха от това да вземат победата в Гран при на Монако.

Подобно на Williams през 2013 година, през миналия сезон Ferrari и Фетел останаха далеч от големите успехи във Формула 1.

Доминацията на Mercedes е впечатляваща – пилотите на тима са спечелили 21 от изминалите 25 състезания в новата „турбо ера”, започнала през 2014 година.

Миналата година, когато болидите на тима бяха доста по-бързи, Williams си позволи да изпусне победите точно в три състезания: в Канада, Австрия и Абу Даби, а Mercedes спечели състезания, които трябваше да загуби.

Източник: Sky sports

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията