Федерер, Нишикори и Вавринка потеглиха с чисти победи на Ролан Гарос

Григор Димитров ще излезе на корта във вторник срещу Джак Сок

Sportinglife
Sportinglife 19:50 ч., 24 Май 2015
0
223
GETTY IMAGES

Фаворитите не бяха в настроение за подаръци в първия състезателен ден на Ролан Гарос и Роджър Федерер, Стан Вавринка и Кей Нишикори потеглиха с трисетови победи.

Маестрото показа необичайно много нерви на корта за неговите стандарти, след като реализира едва 4 от общо 16 брейкпойнта срещу Алехандро Фая за крайното 6:3, 6:3, 6:4 за час и 50 минути.

Всички резултати от първия ден

Роджър Федерер – Алехандро Фая 6:3, 6:3, 6:4

Стан Вавринка – Марсел Илхан 6:3, 6:2, 6:3

Кей Нишикори – Пол-Анри Матьо 6:3, 7:5, 6:1

Роберто Баутиста-Агут – Флориан Майер 6:3, 6:1, 6:3

Дамид Джумур – Михаил Южни 6:2, 6:1 (отказване)

Филип Колшрайбер – Го Соеда 6:1, 6:0, 6:2

Лукаш Росол – Елиас Имер 6:2, 7:6(7), 6:3

Маркос Багдатис – Иво Карлович 7:6(8), 6:4, 6:4

Марсел Гранойерс – Матиас Бачингер 6:4, 6:3, 7:6(7)

Пабло Андухар – Алберт Рамос 6:2, 6:4, 7:6(3)

Никола Маю – Кимер Копеянс 6:3, 6:4, 7:6(4)

Ернест Гулбис – Игор Сайслинг 6:4, 6:4, 7:6(3)

Душан Лайович – Максимо Гонсалес 6:3, 6:3, 6:1

Преди началото на турнира швейцацът се оплака, че топките са твърде тежки и бавни и днес на няколко пъти изглеждаше наистина бесен от ударите си. Особено при немалкото случаи, в които колумбийският левичар се измъкваше от точки за пробив с подсечен сервис на бекхенда.

„Най-доволен съм от факта, че днес не допуснах нито един пробив”, коментира Маестрото, който трябваше да изчака до осмия гейм на мача, за да стигне до брейк за 5:3, с който затвори първия сет. Федерер не искаше да изпусне двубоя от контрол и продължи да натиска в началото на втората част, когато се нуждаеше от цели 6 брейкпойнта, за да пробие за 2:1.

С още един пробив за 6:3 Роджър затвори и втория сет, но мачът не стана по-лесен за него. Фая прати в историята още четири брейкпойнта в третата част, преди Федерер да успее да пробие защитата му за 6:4. Маестрото продължава срещу Марсел Гранойерс, който се справи с Матиас Бачингер с 6:4, 6:3, 7:6(7).

Същевременно, Стан Вавринка зарадва швейцарските фенове с още една победа и отнесе Марсел Илхан с 6:3, 6:2, 6:3. Сервисът на световния №9 като по традиция не вървеше в началните минути и той се измъкна от три брейкпойнта, за да поведе с 3:2, но веднага удари с пробив в следващия гейм и лесно приключи откриващия сет.

Вавринка запращаше много дълбоки ретури в полето на съперника и Илхан предаде още първото си подаване във втората част. Турничът нямаше отговор за мощната игра на Стан и още по-малко – за чудовищния му бекхенд. Швейцарецът видимо удряше топката с много настроение и лесно затвори втория сет.

Третият започна с 3 завързани гейма, от които Вавринка се измъкна с пробив аванс за 2:1, бързо го затвърди и крайното 6:3 беше въпрос на още няколко минути. Стан продължава срещу Душан Лайович, който не се затрудни с Максимо Гонсалес за 6:3, 6:3, 6:1.

Кей Нишикори като че ли се измъчи най-много от тримата големи фаворити в днешния ден, макар да не загуби сет при 6:3, 7:5, 6:1 над Пол-Анри Матьо за 2 часа и 11 минути. Японецът потегли на много висока скорост и с брилянтна защитна игра проби рано за 2:1 и без да дава шансове за обрат на съперника, затвори сета с нов брейк.

Във втората част обаче, Матьо чувствително вдигна нивото на представянето си и започна да взима много по-правилни решения за своите удари в конкретните ситуации. Кей отново излезе рано напред с 2:0, но получи в отговор два пробива и серия от 3 поредни гейма. Световният №5 все пак спря завръщането на французина с рибрейк на нула за 3:3 и равновесието сякаш се възцари на корта. Но при 6:5 японецът стигна до сетпойнт, а бекхендът му се отклони от мрежата и тупна неспасяемо в полето на Матьо.

Григор на корта във вторник

Мачът на Григор Димитров срещу Джак Сок не попадна в утрешната програма за мачовете на Ролан Гарос.

Това означава, че първият двубой на най-добрия ни тенисист в тазгодишното издание на турнира в Париж ще е във вторник, а началният час трябва да стане ясен утре следобяд.

Французинът даваше индикации, че ако вземе този сет може да ни осигури сериозна битка, но жестокият начин, по който загуби втората част го пречупи и той взе само един гейм до края на мача. Във втори кръг Нишикори ще излезе срещу Маринко Матошевич или Томаш Белучи.

А Маркос Багдатис имаше само една победа от три срещи през клей сезона, но днес смрази Иво Карлович със 7:6(6), 6:4, 6:4. В дуела на двама тенисисти, които обичат да доминират от начален удар, хитрата лисица Багдатис не рискуваше и явно вярваше в своите шансове при евентуален тайбрек. Логично, на фона на статистиката, която напомняше, че Карлович е загубил 11 от общо 18 тайбрека през този сезон.

Макар да спаси четири поредни сетпойнта, хърватинът загуби и дванайсти в днешния ден. Нататък Багдатис направи ранни пробиви в следващите два сета и очаква босненеца Дамир Джумур.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията