Защо е трудно да си фен на Гуардиола

Каталунецът безцеремонно разби идеалния Байерн, който получи от Хайнкес

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 24 Май 2015
0
2720
Getty images

Конфликти, конфликти, конфликти... Все по-малко са хората в мюнхенския суперклуб, с които Гуардиола още не се е скарал.

През януари словесната престрелка с Матиас Замер едва не прерасна в бой. Преди това специалистът на практика изгони от Байерн най-добрия в онзи момент нападател Марио Манджукич, като така и не обясни причините, поради които хърватинът изпадна в немилост.

Неотдавна списъкът с кавгите и скандалите бе попълнен от Томас Мюлер. „Кога ще свършат тия лайна?“, подхвърли той към треньора си след една смяна.

Гуардиола не чу подопечния си, но затова пък Манчестър Юнайтед, по всичко личи, е чул много добре репликата на световния шампион.

Хвърлен камък

Доскоро Байерн беше образец за професионализъм, но в последните седмици този професионализъм го няма. Много съм разочарован от начина, по който те на практика раздаваха точки напоследък или, казано по друг начин, играха много под възможностите си. Разбирам клубовете, които са ядосани от случилото се.

Клаус Алофс, спортен директор на Волфсбург

Трудно е да изпитваш симпатия към треньор, който решава да си качи акциите пред публиката и за целта въвлича в пошлия си спектакъл четвъртия рефер – представител на нежния пол.

Крайно нелепо кълчотене, позьорство и абсолютно неуместен артистизъм трябваше да изтърпи от Гуардиола през октомври Бибиана Щайнхаус. На нея, като на действащ служител в полицията, вероятно ѝ е било доста трудно да се сдържи и да не усмири с крути мерки разпусналия се каталунец. А повод за целия цирк бе нежеланието на съдията да добави още 30 секунди към основното време в мача с Борусия (Мьонхенгладбах).

На фона на постоянните нервни изблици и неувереността на треньора си,

Байерн тази година спря да играе веднага щом си осигури шампионската титла.Като че ли това бе програмата максимум за „баварците“. От този момент нататък отборът се разпадна на всички фронтове.

Към края на април мюнхенският колос приличаше на джибри, от които треньорът се опитваше да изстиска още няколко капки шира.

Сякаш целта на лятната и на зимната подготовка се е свеждала единствено и само до спечелването на сребърната салатиера. Пет загуби в шест мача – това е твърде много дори за отборите, които се борят за оцеляване в Бундеслигата.

„Байерн вече не показва стабилната игра от последните осем месеца“, коментира Лотар Матеус по телевизията. „Изглежда някои играчи вече не вярват на Гуардиола, който не е очаквал подобно нещо“.

Очевидно е, че имиджовият баварски проект „Най-добрият треньор за най-добрия отбор“ се провали. Разбира се, трябва да признаем, че Гуардиола постъпи доста смело.

Той получи идеален отбор от Юп Хайнкес, но предпочете да не се церемони особено и взе да показва собствения си треньорски почерк, като правеше с европейския клубен шампион всичко, което му скимне.

В един момент наистина изглеждаше, че Байерн играе още по-ярко и интересно, но се оказа, че това е бил последният изблик на дрийм-тима от сезон 2012/13, преди клубът да изпадне в застой.

В момента на Гуардиола не му остава друго, освен да придружи отбора си в започналото безвремие и да планира следващия пробив. А кога ще настъпи той, никой не знае.

Шефовете на Байерн смятат, че този треньор заслужава 17 млн. евро годишно. Е, тяхна си работа.

Източник: Спорт сегодня

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията