Време за промени в Байерн

„Баварците“ трябва доста да се потрудят, за да настигнат Барса и Реал

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 13 Май 2015
0
1081
Getty Images

Юп Хайнкес вдигна летвата до небесата, преди да напусне Байерн (Мюнхен) през лятото на 2013 г. Освен домашния „дубъл“ – нещо, което за „баварците“ е почти задължително всеки сезон – Хайнкес изведе мюнхенския колос до триумф в Шампионската лига.

Пеп Гуардиола бе абсолютно наясно какво се иска от него, когато пристигна на „Алианц Арена“ – да повтори успехите на предшественика си.

Барселона продължи с общ резултат 5:3

Барселона се класира за финала на Шампионската лига въпреки, че загуби с 2:3 реванша в Мюнхен. Барса продължи напред с общ резултат 5:3 след 3:0 в първата среща.

Головете за Байерн отбелязаха Бенатиа в 7-ата минута, Левандовски в 58-ата минута и Мюлер в 74-ата минута.

За Барселона и двете попадения вкара Неймар, който се разписа в 15-ата и в 29-ата минута.

Финалът е на 6 юни в Берлин, а в него Барселона ще срещне победителя от другия полуфинал между Реал и Ювентус. Италианците водят с 2:1 след първата среща в Торино.

Досега обаче той не успява да го направи, въпреки престижната победа с 3:2 на реванша срещу Барселона във вторник.

С Гуардиола Байерн е неудържим само на домашната сцена.

В Шампионската лига нещата не се развиват толкова добре. Реал (Мадрид) се оказа твърде голям залък за мюнхенци преди година, а този сезон Барса уби интригата на полуфинала още в първия двубой на „Ноу Камп“.

Нещо не е наред в Байерн на Гуардиола. Какво трябва да се промени, за да може специалистът да изведе „баварците“ до шести континентален триумф идния сезон?

През 2013/14 Гуардиола си направи нещо като харакири с твърде оптимистичната си тактика.

Гигантът от Мюнхен мачкаше наред в Бундеслигата и можеше да си позволи защитна линия, отдалечена на светлинни години от собствената врата но това в никакъв случай не бе най-уместният подход в Шампионската лига.

Още на четвъртфинала срещу Манчестър Юнайтед Байерн изпита сериозни затруднения, а в следващия етап Реал (Мадрид) не прости на „баварците“. Мюнхенци бяха разгромени от тима на Карло Анчелоти на „Алианц Арена“, а отбраната им бе разкъсана на парчета.

Този сезон Байерн имаше подобни проблеми. Тежкото поражение с 1:4 от Волфсбург в Бундеслигата беше идеален пример за това как да се действа срещу отбраната на „баварците“. Може да се каже също, че прекомерно офанзивната тактика на мюнхенци допринесе за трите гола, получени на „Ноу Камп“ преди седмица.

И на собствен терен немският шампион, въпреки че успя да вкара три гола, допусна две попадения в собствената мрежа, което е твърде тежък пасив.

Биеш Гуардиола – печелиш КЕШ

Откакто Пеп Гуардиола пое Барселона през 2008 година, всеки отбор, успял да го отстрани в Шампионската лига, печели трофея.

През 2009 Барса стъпи на върха в Европа, а година по-късно бе победена на полуфинала от Интер на Жозе Моуриньо (1:3 и 1:0). Тогава „нерадзурите“ грабнаха купата с 2:0 над Байерн на „Сантяго Бернабеу“.

През 2011 трофеят отново бе за Барса на Гуардиола, а в следващото издание „синьо-червените“ отпаднаха в епичен сблъсък с Челси. На финала пък лондончани надвиха Байерн след дузпи.

През миналия сезон Реал (Мадрид) отнесе „баварците“, водени от Гуардиола с общ резултат 5:0 и на финала победи с 4:1 Атлетико.

Остава да видим, дали традицията ще бъде спазена и Барса ще спечели пета КЕШ в историята си в Берлин.

Ако Гуардиола иска да спечели Шампионската лига в Мюнхен, той трябва да признае, че не може да си позволи да кара защитниците си да играят на централната линия срещу съперници от световна класа.

Но тактиката не беше най-големият проблем на Байерн този сезон.

Поредица от контузии покоси ключови играчи и „баварците“ платиха прескъпо в заключителната фаза на сезона.

Филип Лам, Холгер Бадщубер, Давид Алаба, Хави Мартинес, Бастиан Швайнщайгер, Тиаго Алкантара, Ариен Робен, Франк Рибери – списъкът на футболистите, озовали се в лазарета, е наистина обезсърчаващ.

От друга страна, това поражда въпроси относно методите на подготовка, които практикува Гуардиола и поставя акцент върху неадекватните действия на клуба през януари.

Вместо да се опитат да влеят свежа кръв в отбора, шефовете на Байерн позволиха на две важни резерви – Пиер-Емил Хойберг и Джердан Шакири – да напуснат.

"Мисля, че бяха допуснати някои сериозни грешки. Не разбирам защо Шакири бе пратен в Интер, а Хойберг – в Аугсбург. Те бяха отлични резерви и определено липсата им се усети през втория полусезон“, заяви клубната легенда Франц Бекенбауер след загубата от Барселона.

„В тези мачове ти трябва максимално голям състав. Клубът си плати за неудачните трансферни ходове. Според мен Байерн ще купи нови играчи. Някои от футболистите са над 30-годишни. Колко още могат да играят?“, коментира Кайзер Франц.

Застаряващите звезди на Байерн

Шаби Алонсо – 33 г.

Франк Рибери – 32 г.

Филип Лам – 31 г.

Ариен Робен – 31 г.

Бастиан Швайнщайгер – 30 г.

Определено клубът ще трябва да действа решително на пазара през лятото, ако иска да се върне на европейския връх.

В защита Рафиня е най-слабото звено и „баварците“ вече му търсят заместник, докато бъдещето на сънародника му Данте в Мюнхен също е под въпрос. Спортният директор Матиас Замер харесва Александър Драгович от Динамо (Киев) и нищо чудно австрийският национал да бъде привлечен в скоро време.

Байерн се нуждае и от нов централен полузащитник. Шаби Алонсо, Филип Лам и Бастиан Швайнщайгер са попреминали зенита си и на моменти страдат в Шампионската лига, където темпото обикновено е изключително високо.

Плеймейкърът на Борусия (Дортмунд) Илкай Гюндоган е най-очевидният кандидат да заздрави халфовата линия на „баварците“, след като наскоро „жълто-черните“ обявиха, че той няма да преподпише. Също така мюнхенци следят вундеркинда на Андерлехт Юри Тилеманс.

По фланговете Байерн има подобни проблеми – застаряващите Робен и Рибери все по-често страдат от травми.

Шакири вече го няма, така че „баварците“ определено ще трябва да привлекат ново крило. Спрягат се имената на Анхел ди Мария и Антоан Гризман, като мюнхенци биха могли да подновят и интереса си към Юлиан Дракслер от Шалке.

И накрая Гуардиола вероятно ще поиска нов нападател като алтернатива на Роберт Левандовски, тъй като ветеранът Клаудио Писаро сигурно ще напусне през лятото.

Но едно от най-важните попълнения, от които специалистът ще се нуждае, не е футболист.

Клубният лекар Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт напусна след поражението с 1:3 в първия четвъртфинал срещу Порто. Тогава изтече информация, че Гуардиола го е обвинил за многото травми в състава.

Като се има предвид средната възраст на играчите и амбициите на Байерн за редовни успехи на три фронта, грижата за физиката на играчите е от огромно значение.

Когато Гуардиола пое Байерн преди 2 г., изглеждаше, че „баварците“ са готови да диктуват футболната мода на континента.

Оттогава нещата се промениха драстично и в Мюнхен ще трябва да се постараят доста през лятото, за да настигнат Барселона и Реал (Мадрид).

Ерата на Луис ван Гал и Юп Хайнкес приключи и Гуардиола трябва да изгради нов отбор и екип, за да завоюва отново континенталната корона.

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията