Скъпи, по-скъпи, най-скъпи... футболни клубове

Водещите тимове увеличиха парите си през 2014 г.

Sportinglife
Sportinglife 07:05 ч., 11 Май 2015
0
1738

Водещите футболни клубове в Европа станаха много по-богати през 2014-а година. Те получиха много повече пари най-вече заради сделките с телевизиите и богатите спонсорски договори. Това стана ясно от последната класация на американското издание Forbes.

Според данните за миналата година клубовете от топ 20 са увеличили общата си стойност на 1,16 милиарда долара, което е с 11% повече от 2014 г. и с 84% повече от последните пет години.

Топ 10

1. Реал (Мадрид) - 3.26 милиарда долара
2. Барселона - 3.16 млрд. долара
3. Манчестър юнайтед - 3.10 млрд. долара
4. Байерн - 2.35 млрд. долара
5. Манчестър сити - 1.38 млрд. долара
6. Челси - 1.37 млрд. долара
7. Арсенал - 1.31 млрд. долара
8. Ливърпул - 982 милиона долара
9. Ювентус - 837 млн. долара
10. Милан - 775 млн. долара

Всъщност цифрите щяха да са много по-стряскащи, ако данните бяха в евро, заради поскъпването на долара спрямо еврото.

Във валутата на обединена Европа стойността на клубовете е увеличена двойно в сравнение с тази отпреди пет години е с 84% в сравнение с миналата година.

Сред водещите 20 тима се очертава и една супершестица.

В нея попадат Барселона, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид.

Това са единствените отбори, които са в челото на класирането и по четирите показателя, по които се оценява клуба – последователи в социалната мрежа, приходи в деня на мача, приходи от излъчване и търговски приходи. Тези клубове са създали като че ли собствена действителност и показват, че знаят как да осребрят ползите от нея.

За трета поредна година №1 в класацията за най-скъпоструващите клубове е Реал (Мадрид). Той е оценен на 3,26 милиарда долара като това се дължи най-вече на големия бюджет на клуба в размер на 746 милиона долара. Сума, с която не разполага нито един друг тим в света...

Средният годишен оперативен приход на Реал (Мадрид) е 171 милиона долара, което нарежда испанския гранд на второ място сред футболните клубове по този показател и на трето при спортните.

Първи във футбола са Манчестър Юнайтед, а в спорта – Далас Каубойс с впечатляващите 241 милиона долара.

Водени от Кристиано Роналдо през последните три години Реал спечели само от Шампионската лига 154 милиона долара, което му отрежда първото място сред участниците в турнира.

За втора поредна година на второ място в класацията е големият съперник на Реал в Испания – Барселона.

Каталунците са оценени на 3,16 милиарда, като само от телевизионни права получават 190 милиона долара. Средно годишно клубът прибира по 80 милиона долара от споразуменията с Qatar Airways и Nike като първото е до края на следващия сезон, а второто изтича две години по-късно.

Със суперзвезди като Лионел Меси и Неймар обаче се очаква да удвои сумата получавана от продажби на екипи. Освен това каталунците ще инвестират близо 700 милиона долара в реновиране на стадиона си, което също би трябвало да доведе до увеличаване на приходите.

Трети в класацията е Манчестър Юнайтед,които са оценени на 3,1 милиарда долара. Няма друг клуб в света, който да може толкова успешно да прави пари от марката си като „червените дяволи”.

През миналата година английския клуб подписа нов 10-годишен договор с Adidas, който влиза в сила от следващия сезон и според който Манчестър Юнайтед ще получава средно по 110 милиона долара.

Две години преди това бе подписан контракт с Chevrolet, според който от този сезон в касата на клуба влизат средно годишно по 75 милиона долара. Договорът е за срок от седем години, а двете сделки са безспорно сред най-доходоносните в световен мащаб.

От топ 3 обаче изпадна германският шампион Байерн (Мюнхен). По търговски приходи „баварците” са на второ място в света след Пари Сен Жермен със сумата 396 милиона долара (ПСЖ печели 445 милиона долара).

Но парите от телевизионни права, които влизат в касата на Байерн са само 146 милиона долара, което му отрежда едва 11-о място в класацията. Причината? Стойността на телевизионните права в Германия отрежда на Бундеслигата едва трето място след Висшата лига и италианската серия А.

В топ 6 влизат още два английски клуба – Манчестър Сити и Челси. И двата значително подобриха стойността си през последната година.

Тази на Манчестър Сити нарастна с 59% и вече е 1,38 милиарда. Стойността на Челси пък нарасна с 58% и стигна 1,37 милиарда.

Преди две години Челси подписа 10-годишен договор с Adidas, на стойност 450 милиона долара. Германският производител улучи момента, тъй като през този сезон тимът, воден от Жозе Моуриньо ще бъде шампион на Англия.

Всъщност осем от отборите в топ 20 на класацията на Форбс са от Англия. Те до голяма степен бяха подпомогнати от поскъпването на британския паунд спрямо еврото и долара.

Освен това клубовете във Висшата лига подписаха ново споразумение за вътрешните телевизионни права, според което ще им се плаща средно по 2,,7 милиарда долара за следващите три години.

Споразумението влиза в сила от сезон 2016/17, но вече е №1 в сравнение с подобни сделки в останалите първенства. Освен това стойността му е със 7% по-висока от настоящия договор.

В края на тази година трябва да бъде финализирана и сделката за телевизионните права на Висшата лига в чужбина и се очаква общата сума за английските клубове да стигне 4 милиарда долара годишно. Което ще нареди първенството на второ място в света по-този показател. По-висока сума прибира единствено Националната футболна лига на САЩ с 6,7 милиарда долара.

В топ 20 на най-скъпите клубове има и четири италиански клуба – Ювентус (837 милиона долара), Милан (775 милиона долара), Интер (439 милиона долара) и Наполи (353 милиона долара) – но никой от тях не се нарежда на място по предно от деветото.

Едно от водещите първенства в света допреди години – Серия А – пострада сериозно от поредицата скандали, неремонтираните стадиони, спада в привличането на звезди. И това се отрази в стойността на всеки от неговите представители.

Източник: Forbes

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията