Две изненади в Мадрид и финалът е Квитова - Кузнецова

Чехкинята взе първа победа над Уилямс, Светлана пречупи Шарапова след 7-годишно чакане

Sportinglife
Sportinglife 15:40 ч., 08 Май 2015
0
521
GETTY IMAGES

Петра Квитова завърши един ден на изненади в женския турнир в Мадрид с първи триумф в кариерата си над Серина Уилямс. Чехкинята до момента имаше едва един спечелен сет в 5 мача, а днес смаза съперничката си с 6:2 6:3, с което сложи край на серията от 27 поредни победи на световната №1.

Американката допускаше твърде много непредизвикани грешки, докато Квитова успяваше да се фокусира върху всяка следваща точка и да изолира нарастващото напрежение от задаващия се на хоризонта изключителен успех.

Уилямс поведе с 40-15 във второто си подаване в мача, но световната №4 стигна до равенство, а след четири пропуснати брейкпойнта и общо 22 точки се пребори и за пробива за 2:1. Като на шега Серина веднага направи рибрейк, но Квитова проби още веднъж за 3:2. И още веднъж за 5:2, след което затвори сета на свой сервис.

Чехкинята удари отново в началото на втория сет и дублира пробива си за 4:1. Когато сервираше за място във финала при 5:2, Квитова за първи път показа признаци на скованост и загуби подаването си, но с нов моментален рибрейк приключи срещата си.

Нейна съперничка ще е Светлана Кузнецова, която за първи път от 7 г. се усмихна на победа над Мария Шарапова след 6:2, 6:4 на полуфинала на турнира в Мадрид. По-възрастната от двете рускини се възползва от неубедителната игра на вече бившата шампионка в испанската столица и взриви най-голямата бомба за тази седмица след 91 минути на корта.

Кузнецова за последно пречупи Шарапова с 6:3, 5:7, 6:2 през 2008-а в Индиън, а за двусетов успех над Мария трябва да се върнем чак до 2006-а и финала в Маями, където резултатът беше 6:4, 6:3. Светлана за първи път ще излезе на финала в Мадрид утре, а нейната съперничка ще се реши от двубоя между Серина Уилямс и Петра Квитова.

Днес Кузнецова беше изправена само пред един брейкпойнт в целия двубой и наистина доминираше срещу една версия на Шарапова, която сякаш нямаше ясен план за полуфинала. Светлана използва и двата си брейкпойнта в откриващия сет, за да го затвори с категоричното 6:2. Съперничката й се мъчеше в сервис геймовете си и успя да се добере едва от две от общо девет точки на втория си сервис.

Шампионката все пак потегли с повече воля за битка във втората част и при 2:1 стигна до брейкпойнт. Кузнецова обаче бързо го прати в историята и проби решително в следващия гейм. Нататък Светлана пропусна да дублира брейка си в изключително изтощителен седми гейм с три пропуснати шанса, но уверено затвори двубоя с 6:4.

"Сервирах много силно днес и това беше ключът към победата - коментира щастливата Кузнецова. - Много съм радостна, защото си тръгвам с победата от един тежък мач. Няма значение срещу кого ще играя утре. Финалът при всички случаи ще е труден."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията