Никога не се предавай!

Петте големи обрата на Байерн

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 23 Апр 2015
0
1570
Getty Images

Цяла Европа се възхити на играта на Байерн, с която Порто бе унишожен – 6:1 в Мюнхен. Това бе един от най-впечатляващите обрати в историята на Шампионската лига, след като баварците загубиха с 1:3 като гост. От всички четвъртфиналисти Байерн показа най-красив футбол, а УЕФА се радва, е отдавна не е имало толкова силни полуфинали с присъствието на Реал, Барселона и Ювентус.

Байерн не за първи път прави обрат за историята. Ето петте най-големи мачове, когато баварците е трябвало да се измъкват от губеща позиция.

18 септември 1976 година

Бохум – Байерн 5:6

И до ден днешен в Бохум наричат този спектакъл „Мачът на годината”. Домакините са голям аутсайдер, а Байерн е настоящ европейски шампион. За баварците играят петима световни шампиони от Мондиал 74. В 55-ата минута обаче резултатът е 4:0 за Бохум.

17 000 на стадиона се заливат с бира от радост. Тогава идват 20 кошмарни минути. Голове на Карл-Хайнц Румениге, Георг Шварценбек, Герд Мюлер и Ули Хьонес обръщат резултата до 5:4 за Байерн.  Под мощните викове на домакинската агитка Юп Кацор изравнява малко преди края.

Но в 90-ата минута Ули Хьонес отбелязва фамозен гол, улучвайки горния ъгъл на вратата – 6:5. Треньорът на Байерн Детмар Крамер нарича спектакъла „Деня на отборените врати”.

7 април 1999 година

Динамо (Киев) – Байерн 3:3

Това е един от първите големи мачове на Андрей Шевченко. 23-годишният младеж бързо вкара два гола в първия полуфинал на Шампионската лига. Малко преди почивката Михаел Тарнат направи 1:2 на стадион „Лужники”. Но Витали Косовски заби за трети път за Динамо. 

От 78-ата минута започна обратът. Първо Щефан Ефенберг вкара от пряк свободен удар. А 120 секунди преди края Карстен Янкер с глава изравни. „Малцина големи можеха да оцелеят тук”, каза Ули Хьонес. На реванша с гол на Марио Баслер Байерн спечели с 1:0 и се класира на финала.

19 май 2001 година

Байерн – Хамбургер 1:1

В четирите последни минути на сезона Байерн показа какво означава никога да не се предаваш. „Напред, напред!”, крещеше вратарят Оливер Кан при гостуването срещу Хамбургер. 

По същото време Шалке печелеше срещу Унтерхахинг с 5:3 и се молеше баварците да паднат, за да станат шампиони след  43 години. Чудото бе на път да се случи, когато Сергей Барбарес вкара във вратата на Кан в 88-ата минута. На стадиона в Гелзенкирхен мачът мачът свърши и целият отбор на Шалке се хвана за ръце в центъра на терена, очаквайки новините от Хамбург. 

Кан се затича към съдията Маркус Мерк, за да го пита колко продължение ще даде. Отговорът – четири минути. Митът за „Никога не се предавай” се роди.

Чешкият защитник Томас Уйфалуши върна към вратаря Матиас Шобер, който хвана с ръце и – непряк свободен удар. Кан се втурна към наказателното поле на Хамбургер. Дори искаше сам да изпълни фаула. Капитанът Щефан Ефенберг трябваше да го успокоява. Останалото се разказва бързо – Патрик Андерсон изстреля топката във вратата. Кан се затича към флагчето за ъглов удар, изтръгна го и започна да го вее.  Никога в Гелзенкирхен не е имало толкова сълзи.

„Вече Байерн ще е още по-мразен в Германия”, каза мениждърът на Шалке Руди Асауер.

10 апри 2008 година

Хетафе – Байерн 3:3

Малкият мадридски отбор бе стигнал до 1:1 на „Алианц Арена” в четвъртфинал за Купата на УЕФА. Но реваншът тръгна зле – Рубен де ла Ред от Хетафе получи червен картон още в петата минута.

Секунди преди почивката румънецът Козмин Контра пробяга 50 метра и вкара гол на Байерн – 1:0. До 89-ата минута резултатът се запази, когато Франк Рибери изравни – продължения. 

Набързо обаче Хетафе отново излезе напред, при това с два гола. Вкараха Каскеро и Браулио. По всичко личеше, че в Мадрид ще завърши славната европейска кариера на Оливер Кан.

Но митът „Никога не се предавай” отново живееше в Байерн. В 115-ата минута Лука Тони направи 2:3. А в най-последната секунда на двубоя италианецът изравни след груба грешка на вратаря Роберто Абондансиери.

7 април 2010 година

Манчестър Юнайтед – Байерн 3:2

Това е най-сладката загуба в историята на Байерн. След 40 минути Манчестър Юнайтед поведе с 3:0 и бе заличил загубата с 1:2 на Алианц Арена. 

Баварците отново се върнаха към черните минути от финала на Шампионската лига през 1999 година. В първия четвъртфинал сега Байерн обърна Юнайтед с 2:1 с гол на Ивица Олич в продължението, а в 89-ата минута резултатът бе изравнен за 1:1.

На реванша англичаните започнаха вихрено и Байерн тръгна към разгром. В 50-ата минута бразилският защитник Рафаел получи червен картон. Баварците хвърлиха всичко напред.

Тогава падна и един от най-красивите голове на тима в историята. Центриране от корнер на Франк Рибери и страхотен шут от волле на Ариен Робен извън наказателното поле за златното 2:3.

„Това е най-сладката загуба в историята ни”, възкликна пометният президент Франц Бекенбауер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията