Монотонно, брутално, неудържимо

Цяла Европа завижда на Байерн за Гуардиола

Sportinglife
Sportinglife 07:30 ч., 22 Апр 2015
0
933
Getty Images

Следващия път, когато на Пеп Гуардиола му се наложи да оправдава работата си начело на Байерн – а той неизбежно ще настъпи – испанецът ще може да използва като аргумент някои доста впечатляващи цифри.

След разгрома над Порто във вторник вечерта, най-впечатляващото число, което треньорът има на свое разположение, е 115.

Толкова са головете, отбелязани от „баварците“ от началото на сезона до този момент – брой, достатъчен германският колос да се класира за финалната четворка в Шампионската лига, на финала за Купата на Германия и да сложи край на интригата за титлата в Бундеслигата още след есенния полусезон.

Goal.сom: „Баварците“ пратиха съмненията в небитието

Преди седмица мнозина се съмняваха в този отбор на Байерн, след като немският шампион претърпя срамна загуба от Порто.

След 30 минути игра на реванша в Мюнхен, всички вече бяха убедени, че случилото се в Португалия е било само нелепа случайност.

Тимът на Пеп Гуардиола, опустошен от куп контузии, буквално разфасова съперниците си в рамките на унищожителен 22-минутен интервал, в който общият резултат в сблъсъка се промени от 1:3 до 5:3.

Представянето на Байерн и крайният резултат – 6:1 – събуди спомени за сензационната победа на Германия над Бразилия на световното първенство миналата година.

Преди мача Томас Мюлер, един от героите на Бундестима по време на мондиала, бе заявил: „Победа с 2:0 у дома над Порто не би била някакво чудо, нали?“

Самочувствието му намери абсолютно покритие в представянето на „баварците“.

За четвърти пореден сезон Байерн е на полуфинал в Шампионската лига. Формата, в която се намира мюнхенският колос, както и фактът, че някои от контузените звезди ще се завърнат скоро, означават, че шестата КЕШ в историята на клуба е само на крачка разстояние.

Футболът е доста странна игра, нали?

Феновете са нетърпеливи и неспокойни, обикновено те не чакат дълго, за да започват да недоволстват. Както изтъкна самият Гуардиола преди тимът му да смаже безпомощния Порто, хората в Мюнхен са доволни само когато Байерн печели требъл.

Е, въпреки ужасяващата загуба с 1:3 в първия двубой седмица по-рано, вероятността „баварците“ да изпълнят програмата максимум за сезона е огромна, а статистиката показва, че Гуардиола и подопечните му нямат никакви проблеми със себеизразяването си по пътя към голямата цел.

Испанският треньор едва ли пази спомени за всички голове, отбелязани през сезона.

Той вероятно не би си спомнил всичките седем попадения на Байерн във вратата на Рома, нито пък другите седем – в мрежата на Шахтьор, да не говорим за осемте срещу Хамбургер или за шестте, нанизани срещу Падерборн.

Но Гуардиола със сигурност ще помни дълго шестте гола срещу Порто, особено петте, които паднаха през бруталното, завладяващо първо полувреме.

Причината е, че всичко това се случи на фона на поражението отпреди седмица и на последвалото недоволство.

Хората започнаха да се питат има ли Гуардиола бъдеще на „Алианц арена“. Клубният лекар напусна, като тресна вратата с все сила.

На почивката обаче изглеждаше, сякаш всичко това се е случило в някаква паралелна вселена и причината беше блестящият футбол, който показа Байерн. След такова представяне всички забравят дребните подробности. И именно това донякъде е смисълът на спорта.

Привържениците на „баварците“ едва ли са гледали по-добър мач на своя тим през годините,не само заради качеството на играта, но и заради контекста и заради ненаситността, заради монотонния, неумолим стремеж към противниковата врата, която показа отборът.

"Знаех, че играчите ми са способни на подобно нещо. Все пак не бяхме перфектни. Можем и повече", заяви Гуардиола.

В Португалия Байерн започна кошмарно двубоя и пусна две попадения в първите десет минути. Този път мюнхенци имаха нужда от бърз гол. В 23-ата мин. те вече водеха с 2:0 и от този момент нататък нямаше никакви въпросителни за крайния изход от сблъсъка.

За да се класира, Порто трябваше да търси поне един гол, но „драконите“ действаха твърде неорганизирано, като на моменти изпадаха в паника и хвърляха прекалено много енергия в спорове с рефера, за да бъдат в състояние да се върнат в мача. За гостите полуфиналите се отдалечаваха в буен галоп.

Скоро падна третият гол и разгромът стана неизбежен. На почивката резултатът вече беше 5:0 и португалците едва допълзяха до съблекалнята си. След интервала домакините позагубиха мотивация и Порто дори смогна да отбележи почетен гол.

Що се касае до Гуардиола, най-големият му проблем беше разпорилият се панталон на костюма му.

Испанецът не спря бурно да насърчава и да инструктира играчите си до самия край на срещата. На моменти вероятно е твърде изтощително да имаш такъв треньор.

Междувременно на трибуните футболният директор на Манчестър Сити Чики Бегиристайн гледаше алчно, докато Шаби Алонсо завъртя топката от пряк свободен удар в мрежата на гостите в последните минути.

Треньор като Гуардиола би свършил отлична работа на „Гражданите“. И не само на тях.

Източник: Дейли Мейл

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията