Егоистът Пеп Гуардиола

Испанецът иска да контролира всичко и всички

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 20 Апр 2015
0
1300
Getty Images

Ако има човек във футбола, който иска да съсредоточи цялата власт върху себе си, то той е Пеп Гуардиола. Треньорът на Байерн.

За него казват, че и пред трупове ще мине, но няма да позволи някой да му се качи на главата.

„Властта на Гуардиола е плашеща”, намекна напусналият доктор-легенда Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт. Той прие като атака срещу него оправданието на Гуардиола, че е загубил мача от Порто с 1:3 заради много контузии.

Хосеп Гуардиола изпълни вакуума, оставен след присъдата на Ули Хьонес в управлението на Байерн. Когато дойде в Мюнхен, Пеп знаеше, че влиза в може би най-добре организирания футболен клуб в света. Но Баронът на Бундеслигата, както наричат Хьонес, е слаб и той може да поеме контрола.

„Пеп командва, а Карл-Хайнц Румениге е негова марионетка”, написаха в Германия. Може би вече имат право. Д-р Мюлер-Волфарт е бил лекар на Румениге в Байерн и националния тим още през 80-те, но не получи подкрепа.

Дали може Гуардиола да контролира способността си да движи събитията?

В Германия рядко досега припомняха какво се случи с него през 2001 година. Като футболист на Бреша той бе уличен в употреба на анабола нандролон.

„Никога не съм взимал нандролон”, отсече тогава Пеп. Всеки спортист с подобни проблеми го е казвал. Световната антидопингова комисия обаче бе безкомпромисна – седем месеца наказание.

Педантично Гуардиола сам следи какво се яде в ресторанта на Байерн. Още с идването си привика готвача Алфонс Шубек, за да му даде списъка с продукти. А Шубек също е легенда на баварците. Съветничката по хранителните въпроси на футболния съюз и националния отбор Мона Немер има много по-либерална програма за световните шампиони.

Гуардиола лично се погрижи и за терена на „Алианц Арена”. Той поръча сам нова висока технология хибридна трева. Накара да я използват и на един от тренировъчните терени. Общо това струваше на Байерн 1,5 милиона евро.

Румениге признава в интервю пред „Шпигел”, че е бил учуден от желанието, но го е приел. Въпреки високата цена. Според Пеп на такава трева топката ще върви по-бързо и ще се подава по-точно.

Гуардиола обича да шпионира и футболистите си. Испанският вестник „Ел Конфеденсиал” разказва как го е правил по времето си в Барселона. Например прозвънявал на целия отбор, за да види дали всеки ще му отговори. А детективската компания „Методо 3” получавала по 5000 евро на месец, за да следи звездите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията