Има ли нужда България от толкова много големи зали?

Стратегия или ентусиазъм?

Анна Николова
Анна Николова 08:40 ч., 17 Апр 2015
0
2587
FB/Arena Ruse

След малко повече от три месеца България ще се сдобие с третата си голяма, модерна и многофункционална зала – „Арена Русе”. Завършеният проект бе представен официално вчера, а откриването е насочено за 23 юли с концерт на Лили Иванова.

Мениджърският екип, който ще ръководи „Арена Русе” гарантира, че съоръжението ще отговаря на изискванията за спорт и други прояви в следващите поне 10 години, както и че това е първото подобно такова, което има свой собствен бизнес план.

Лили Иванова, Lord of the dance и Горан Брегович в Русе до края на годината

Лили Иванова, Горан Брегович и Lord of the dance са само част от музикалните звезди, които ще имат свои изяви в „Арена Русе” след отварянето на съоръжението през юли.

Екипът на залата е планирал още няколко музикални прояви, а до края на май ще стане ясен и спортния календар.

Ръководството обяви, че ще бъдат започнати преговори и с румънския пазар, тъй като в северната ни съседка липсва подобна зала.

Обявен е и конкурс за генерален спонсор, а съоръжението ще се използва и като конгресен център, и място за изложения.

Капацитетът на „Арена Русе” е 5100 зрители.

Това нарежда залата на второ място, след голямата „Арена Армеец” и преди „Арена Ботевград”. Горе-долу същият ще бъде капацитета на зала „Конгресна” когато приключи реновирането й. Списъкът допълват по-малките „Арена Самоков”, „Арена Сливница” и залата в Горна Малина.

Сметката до тук показва седем подобни съоръжения. Към тях до края на тази година ще се присъедини и още едно, защото на финалната права е строежът на залата в Пловдив. Преди месеци стартира изграждането на „Арена Бургас”, амбиции за собствена зала имат и в Стара Загора. 

На фона на липсата на подобни зали до преди три години това изглежда като сбъдната мечта.

Реалността обаче няма нищо общо с мечтите.

На практика от подобни съоръжения могат да се възползват ограничен брой спортове – волейбол, баскетбол, художествена гимнастика, спортна гимнастика, евентуално лека атлетика, ако залата позволява наличието на писта и при възможности за заледяване и хокей, шорттрек, фигурно пързаляне.

У нас в нито едно от тези съоръжения обаче не е предвидена появата на писта, още по-малко – възможност за заледяване.

Остават баскетбола, волейбола, художествената и спортна гимнастика, акробатика…

От тази гледна точка появата на залата в Русе е добра новина. Женският баскетболен Дунав се представя на едно стабилно ниво вече няколко години и имат своята публика, която няма да остави съоръжението празно.

Арена Самоков и Арена Ботевград също разчитат на баскетбола и силните изяви на местните Рилски спортист и Балкан, вероятно от следващия сезон в Конгресна ще играе своите мачове и варненския Черно море Порт.

Що се отнася до националните отбори на този етап везните клонят към зала „Конгресна”. Там предпочитат да играят волейболистите, там ще има и състезания от най-висок ранг в спортната гимнастика и акробатиката.

Въпреки че е обявена като многофункционална зала, „Арена Армеец” се използва повече за концерти, отколкото за спортни събития.

Причината – наемът на съоръжението се оказа твърде висок за родните федерации. Освен това то не винаги предоставя нужните условия, какъвто е случаят със Световната купа по спортна гимнастика и акробатика, които ще се проведат в началото на май.

Спортните събития обаче могат да осигурят издръжка единствено на зали като тези в Ботевград, Сливница, Самоков и Горна Малина.

За по-големите те са твърде недостатъчни и като брой, и като възможност за привличане на зрителски интерес, за да осигурят издръжка на подобно голямо съоръжение.

Особено като се има предвид и кризата, в която спортът се намира от години. А и има навици, които трудно се пречупват. Доказаха го опитите от преди година две на Лукойл Академик да играе в „Арена Армеец” и на женския национален отбор по волейбол в зала „Конгресна”. И в двата случая трибуните бяха полупразни…

Затова подобни съоръжения разчитат повече на музикални и други прояви, различни от спорт.

За „Арена Армеец” обаче и те са твърде недостатъчни и залата продължава да работи на загуба. Ще е интересно как ще се справят в Русе. Особено като се има предвид, че в масовия случай българинът все още изгражда и концертната си култура и трудно свиква с идеята да отиде на друго място дори  за да чуе любимата си звезда. А често и не може да си го позволи.

Затова на този етап появата на тези съоръжения е по-скоро ентусиазъм, отколкото добре обмислена стратегия.

Изключението може би ще бъде „Арена Русе”. Това обаче ще стане ясно едва след 23 юли.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията