Григор детронира Вавринка в Монте Карло, предстои мач с Монфис

Димитров унищожи шампиона с 6:1, 6:2 за 55 минути

Sportinglife
Sportinglife 12:50 ч., 16 Апр 2015
0
845
GETTY IMAGES

Григор Димитров разтресе трона на Мастърса в Монте Карло с впечатляващо 6:1, 6:2 за 55 минути над вече бившия шампион Стан Варвинка.

Швейцарецът допусна унищожителните 41 непредизвикани грешки, на които Григор отговори с хладнокръвие и стабилност във всеки един момент от двубоя.

С вчерашния успех над Фабио Фонини, Димитров прекрати сушата си от 8 месеца без победа над тенисист от Топ 30, а днес вече изкова триумф над световния №9.

Димитров излезе на корта със същата максимална доза концентрация от мача срещу Фонини и помете шампиона в откриващия сет.

А Вавринка явно не е "сутрешен човек", защото за минутите между 10,45 и 10,55 ч. местно време в Монако успя да допусне огромен брой непредизвикани грешки и да изостане с 0:4 гейма.

След това шампионът мина през брейкпойнт и в третото си подаване в сета, но все пак успя да се разпише в резултата.

Стан сервираше чувствително по-бавно спрямо мача му срещу Хуан Монако (197 срещу 180 км/ч средна скорост), а на всичкото отгоре наниза и повече от 15 грешки за първите четири гейма срещу 2 на българина.

Григор успяваше да държи Вавринка в центъра на корта, за да изолира унищожителните му бекхенд уинъри по правата и планът работеше добре, защото швейцарецът цели 11 пъти не улучи корта с любимото си оръжие.

Шампионът постепенно започна да се разбужда и стигна до 4 възможности да върне единия пробив при 1:4, но както и вчера срещу Фонини, Григор не се пропука.

Стан отново не успя да спечели спокойно подаването си без брейкпойнти и при втория от тях, страхотната защита на Димитров и 24-ата грешка на съперника означаваха трети пробив и 6:1 в откриващия сет.

Стан не показа най-добрия си тенис заради моята игра

"Това беше една от добрите ми победи през този сезон. Никога не е лесно да играеш само срещу тенисисти, предпочитащи играта на клей, а жребият ми тук определено беше тежък.

Знам, че Стан не показа най-доброто от себе си, но смятам, че аз бях причината за това. Успях да го пробия рано в първия сет и набързо навлязох в ритъм, а след това ми беше доста по-лесно. Правил съм го в миналото и вече не съм толкова изненадан, когато спечеля по този начин.

В същото време за мен беше добре да направя такава бърза победа, тъй като по-късно играя и на двойки. Все пак най-важното нещо е мачът ми на сингъл утре и съм изцяло фокусиран върху него.

Имах няколко седмици за подготовка и чувствам, че играя добре на тази настилка. Няма значение срещу кого ще играя. Важно е да покажа моята си игра, за да проверя на какво ниво съм в момента".

Шокиращо на фона на досегашната му игра, Вавринка взе сервиса си на нула на старта на втория сет и опита да постави под напрежение таланта ни, но стигна само до две равенства в трети гейм, а Григор отново се справи и поведе с 2:1.

Последва още един слаб гейм на Стан и Димитров моментално използва момента, за да стигне до 15-40 и може би - да си осигури решителен пробив.

Вавринка отрази двата шанса, но при сам материализира третия с поредна непредизвикана грешка и тронът му в Монте Карло вече сериозно се клатеше...

В почти огледален гейм, Димитров потегли трудно с 0-30 и изкара бекхенд в аут за 15-40. Две грешки на швейцареца вдъхнаха живот на Григор, след което българинът спечели подаването си и за първи път в двубоя показа някаква емоция с едно тихо "Come on!"

Вавринка дори не успя се задържи на корта 60 минути и с нова порция непредизвикани грешки допълни бройката им до 41, допусна нов пробив и предаде мача и титлата си 1:6, 2:6.

На четвъртфиналите Григор ще се изправи срещу Гаел Монфис, който отстрани Роджър Федерер след 6:4, 7:6(5).

Успехът гарантира на Димитров 78,820 евро от наградния фонд и 180 точки за световната ранглиста.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията