Защо България няма треньор?

Как се назначава селекционер на националния тим

Динко Гоцев
Динко Гоцев 12:10 ч., 04 Дек 2014
0
771
Lap.bg

На 20 ноември България остана без национален селекционер. Решение на Изпълкома на БФС освободи от поста Любослав Пенев, а след това настана верижна реакция от скандали, вадене на кирливи ризи (че и бельо), но не сме стигнали до всъщност единственото съществено действие – нямаме треньор.

Минаха 15 дни, за което време селекционери си назначиха Сърбия, Гърция, Азербайджан и Казахстан – все страни, разделили се с техните треньори след последните мачове за годината. Както и ние, които решихме, че Пенев е дотук след 1:1 у дома с Малта.

Каква е процедурата, по която БФС назначава новия селекционер?

Дали има комисия или поне отговорник за отсяване на кандидати? Дали някой влиза в контакт, търси CV-та, уговаря интервюта?

Истината е, че причините да нямаме селекционер са две.

Първата е, че БФС няма да назначи треньор на 4 декември, за да не му плаща декемврийската заплата.

Хората в централата разсъждават преди всичко от гледна точка на парите, а не от тази на работата. До мача с Италия имало 3 месеца. Е да, но ако бъде назначен веднага, треньорът ще има поне 20 дни да погледа мачове от първенството, да поговори с играчи, да потърси съперник за февруарска контрола...

Като го назначат на 1 януари (всъщност ще е някъде около 5-и, защото празниците за футболните началници са дълги), човекът реално ще влезе в мача с Италия напълно от нула. Да не говорим, че е неприлично и някак обидно за пред хората, които ходят всеки ден на работа, да отлагаме такова решение.

Втората причина е, че Борислав Михайлов е зает с организационни дела на УЕФА.

А именно той е човекът, който ще предложи и реално ще лобира за назначаването на новия треньор.

Както призна един от фаворитите за поста Ивайло Петев: „Вече имах телефонен разговор с Михайлов”.

Та босът на БФС звъни и казва: „Петев, как си? Как е времето в Кипър? Много тъпо се отнесоха с тебе там, а? Дължат ти пари, едно-второ-трето... Абе, ти как мислиш – ще се справиш ли като национален треньор?”.

И Ивайло почва да мисли по темата...

Не е ясно има ли друга футболна федерация по света, където президентът търси треньор.

И въобще – има ли управителен орган, в който не се знае кой за какво отговаря?

В прав текст

Има ли управителен орган, в който не се знае кой за какво отговаря?

Още на 20 ноември Изпълкома трябваше да обяви конкретно – до 1 декември ще имаме треньор. Да се извикат на 25-ти трима или четирима кандидати, да се говори с тях, да се направят интервюта ако трябва пред целия Изпълком, и на 1 декември да представим селекционер.

Само така БФС може да ни убеди, че действа бързо и точно.

Отлагането е в стила на всичко, което става във футбола ни. Той така с отлагания по месец-два на всяко събитие, си изостана с десетина години от времето. Нещата се натрупват, начинът на работа и отношението към постигане на целите стават рутина.

Нямаме треньор, ще го назначим и хвърлим в огъня за мача с италианците, а после ще търсим резултати.

Как да стане?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията