Докато Григор "продължава напред", другите бият наред

7 месеца и половина Димитров няма победа над топ 20

Павел Ангелов
Павел Ангелов 12:05 ч., 24 Март 2015
0
2573
Getty Images

Ще се затрудните ли на въпроса кога за последно Григор Димитров победи съперник от топ 20 на световната ранглиста?

И не се обърквайте да споменете двубоя срещу Роджър Федерер в "Медисън Скуеър Гардън" по-рано този месец. Шоуто в Ню Йорк си го биваше - хотшоти, добро настроение и приятен гъдел нашето момче да е до самия Маестро на играта, но нищо повече. 

Даже великият тенор Пласидо Доминго потупа Гришата по рамото в съблекалнята, което по принцип е добре за самочувствието, но след като светлините в залата угаснаха, отново засвети червената лампичка на истината.

Фактите

- За над 220 дни Григор постигна една победа над играч от топ 20 - в началото на август миналата година в Торонто.

- За този период игра шест мача срещу топ 10, в които спечели два сета.

- През настоящия сезон балансът му е 8-5, а конкурентите му имат два пъти повече победи.

- В Акапулко Григор Димитров отпадна от 169-ия в света.

- Първата ни ракета ще загуби 250 точки, ако не участва на турнира в Букурещ.

- Срещу съперници от топ 10, Григор има едва 8 победи в 43 мача (8-35)

- Нишикори е 22-33, а Ронич е 17-38 срещу топ 10.

А тя препупреждаваше, че Димитров е време да преоткрие себе си и да започне да играе по начина, по който го правеше през миналия сезон, защото календарът препуска, а докато Григор "продължава напред", съперниците му продължават да побеждават.

Така беше и в Индиън Уелс.

Жребият за Мастърса в Калифорния бе повече от приемлив и пак се заблуждавахме, че моментът най-после е дошъл. Евентуалният сблъсък с Милош Раонич на осминафиналите пък трябваше да е десерт преди основното ястие "Рафаел Надал" сред последните осем.

Но сметките и този път излязоха криви и ги обърка опитният Томи Робредо. Същият този корав испански боец, срещу когото Григор записа последния си успех над тенисист от топ 20.

Така че въпросът, с който започнахме в началото, постепенно намери и отговора си - за последно първата ни ракета успя срещу представител на челната двайсетица на 7-и август 2014 г. в Торонто. Преди 7 месеца и половина!

За този период в статистиката влязоха отпадания, като тези от Йежи Янович (№65), Жил Мюлер (№37) и кулминацията в Акапулко, където българинът трябваше да защитава титла, а отстъпи на 169-ия в света Райън Харисън във втория кръг. 

За над 220 дни от успеха над Робредо на канадския Мастърс, Григор Димитров шест пъти срещна играчи от топ 10, като "постижението" му се изчерпа с два спечелени сета - един на финала в Стокхолм срещу Бердих и един срещу Анди Мъри на Australian Open.

Погледнато от този ъгъл, застоят в кариерата и "замръзването" в ранглистата са напълни обясними.

Невъзможно е да катериш нови върхове, ако не играеш полуфинали и финали, и не притискаш съперниците преди теб. А докато Григор се самонавива като футболист с "продължвам напред", няма изгледи за промяна на статуквото.

От 13 мача през новия сезон Димитров успя да вземе само 8, а най-доброто му представяне бе на турнира в Бризбейн, в началото на годината, когато достигна полуфинал и бе пометен от Роджър Федерер с 6:2, 6:2.

В Мелбърн Григор строши ракетата, след като пропусна шансовете си в двубоя срещу Анди Мъри и оттам нещата тръгнаха рязко надолу - отпадане във втория кръг в Ротердам и Акапулко и в третия в Индиън Уелс.

А през тези месеци другите "млади пушки" гърмяха звучно. Кей Нишикори натрупа баланс от 18-4. Японецът завоюва титла, игра финал и полуфинал, както и един четвъртфинал.

Милош Раонич е с 15-6 с един финал, два полуфинала и четвъртфинал на Australian Open. Пътищата на канадеца и Григор се преплетоха на няколко пъти, като контрастът бе очевиден.

След като Федерер елиминира на ходом Димитров в Бризбейн, последва страхотен финал с Раонич, в който младокът се бори като равен с равен с швейцарската легенда в продължение на два часа и 13 минути, но в крайна сметка отстъпи на опита и Маестрото взе победата с 6:4, 6:7(2), 6:4.

Раонич отново показа косвено надмощие над първата ни ракета, след като изхвърли Томи Робредо с 6:3, 6:2 само ден след триумфа на испанския ветеран над Димитров.

На хоризонта се показва и Бърнард Томич. 22-годишният австралиец до момента се радва на страхотен сезон. Балансът от 19-6 бе натрупан от 7 турнира, в които Томич достигна полуфинал, пет четвъртфинала и един осминафинал.

Контузия спря Бърнард от четвъртфинал срещу Новак Джокович в Индиън Уелс, но с показаното до момента имаме още един реален кандидат, който да притиска Григор.

Българинът почти сигурно ще загуби 250 точки от турнира в Букурещ, на който е малко вероятно да се появи, а полуфиналът на Уимбълдън 2014 е съизмерим със 720 точки за защита през настоящия сезон.

Нищо не е загубено и първата ни ракета има достатъчно време да се върне на верния път, но всяка пропиляна възможност ще го отдалечава далеч от поставените цели и предварителните очаквания. 

Дали проблемът е в ракетата, дали е психологически или някакъв друг, със сигурност има решение, и ангажиментът на Григор и наставника му Роджър Рашийд е да го открият и да го отстранят. 

В противен случай напрежението ще расте и ситуацията ще става все по-трудна.

А тенисът постоянно ни демонстрира, че както бързо създава идоли, така бързо и ги забравя.

Затова Григор Димитров трябва да продължава напред с победи и титли. Другото няма тежест - като победата му над Федерер в демонстративен мач.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията