Спортът като мишена

Десетки са загинали заради терористични действия по време на футболни срещи

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 27 Ное 2014
0
53
Getty Images

Спортният свят остана потресен преди дни след като атентатор камикадзе се вряза в публиката по време на волейболен мач в Афганистан.

Броят на жертвите и ранените продължава да се уточнява, първоначалните данни сочат за 50 убити и поне толкова ранени.

Подобна ситуация обаче не е прецедент за спорта

През 1972 г. на олимпийските игри в Мюнхен 11 от състезателите на Израел са взети за заложници от палестинска терористична организация. Още при взимането на заложниците са убити израелският състезател по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньора му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис.

Германската полиция открива огън по хеликоптера, завързва се престрелка. Намерени са труповете на деветте заложника и на четирима похитителя, а трима са арестувани, но впоследствие са освободени след като са разменени срещу отвлечен самолет на Луфтханза. При престрелката загива един полицай. Загиват и петима заложници, с което броят на жертвите става седемнадесет.

Отново олимпийските игри бяха на прицел през 1996 г. в Атланта

На 27 юли е осъществен бомбен атентат в Парка на столетието, който отнема живота на двама души и ранява 112.

14 години по-късно – през 2010 г.

25 души бяха убити по време на футболен мач в Ирак. Атентатът бе двоен - при първия кола-бомба експлодира, а вторият бе извършен от атентатор-камикадзе, който взриви колана си с експлозиви, докато два иракски отбора играеха мач на стадион в град Тар Афар, на 380 км северно от Багдад.

Същата година атентат бе извършен и на друг футболен мач, но в Северен Афганистан. Убити бяха трима души.

През октомври 2010 в Хондурас по време на футболна среща бяха убити 14 души.

Три години след това в САЩ бе осъществен нов атентант. На 15 април 2013 г. един от най-популярните маратони в света – този в Бостън бе разтърсен от експлозии. Те избухнаха около три часа след като победителите бяха пресекли финалната права, при това точно на същото място. Трима бяха убити на място, сред тях и едно дете.

Експлозиите станаха в момент, в който финишираха по-бавните атлети и аматьорите. На същото място се бяха струпали и доста зрители. Ранените бяха над 150.

В началото на юни тази година 40 души бяха убити при атентат, осъществен по време на футболен мач в Нигерия.

Всички тези случаи водят до многократно увеличение на средствата, които се отделят, за да се осигури сигурността на големите спортни форуми

Последните такива бяха зимните олимпийски игри в Сочи през тази година и Световното първенство по футбол в Бразилия.

Месец преди старта на игрите в Русия влязоха в сила безпрецедентни мерки за сигурност. Изцяло контролирано бе влизането на автомобили в Сочи, а достъпът на външи такива дори бе изцяло забранен. Около 37 000 полицаи и войници бяха мобилизирани да гарантират сигурността на игрите.

Сумата отделена затова бе малко над 1,8 милиарда долара, което сериозно надвишаваше средствата отделени за същото на летните игри в Лондон две години преди това.

Безпрецедентни бяха и мерките за сигурност в Бразилия. За организация на шампионата бяха похарчени впечатляващите 14 милиарда долара. Близо 900 милиона от тях отидоха за осигуряване на безопасността на публика и участиници.

Спортът обаче ще продълги да бъде сериозна мишена за подобни действия

Заради притегателната си сила и възможността да събере стотици хора на едно място и съответно да привлече най-сериозно внимание.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията