Григор Димитров загуби пътя си

Димитров е лицето, но не и водачът на новата вълна в тениса

Sportinglife
Sportinglife 09:05 ч., 27 Фер 2015
0
5798
Getty Images

"В третия сет очевидно не бях достатъчно фокусиран, но от друга страна не бива да унивам толкова от поражението. Това е процес и трябва да се концентрирам върху нещата, които трябва да подобря в играта си", гласеше рутинният коментар на Григор Димитров след абсурдния начин, по който позволи на световния №169 Райън Харисън да му вземе сет на нула и да го свали от трона в Акапулко със 7:5, 4:6, 6:0.

Несъмнено във фразата "това е процес", която треньорът му Роджър Рашийд толкова обича, има сериозна доза истина, но за Григор това е процес, в който българинът губи идентичността си на корта.

Когато австралийският специалист влезе в щаба му, между името на Димитров и определението "суров талант" имаше дебел знак за равенство.

Рашийд наложи повече дисциплина в играта на българина, изчисти стила му от паническото търсене на почти невъзможни удари в трудните моменти и подобри сериозно кондиционната му подготовка.

Първоначалната комбинация между търсенето на повече стабилност и досегашния агресивен (на моменти граничещ с безрасъден) стил на Григор изкова страхотни резултати - три титли на три различни настилки, четвъртфинал на Australian Open и полуфинал на Уимбълдън.

В прав текст

След гръмкия успех на "свещената трева" Димитров постепенно започна да губи пътя си.

Но след гръмкия успех на "свещената трева" Димитров постепенно започна да губи пътя си и от №8 в света и №5 в годишната ранглиста, той завърши сезона като №11 при мъжете и остана извън финалния Мастърс в Лондон.

Въпреки това годината очевидно беше най-силната в професионалната кариера на Димитров и именно страхотните успехи до Уимбълдън донякъде прикриха зараждащата се криза.

След още няколко месеца на съвместна работа с Рашийд обаче е очевидно - Григор е един от най-добре подготвените физически тенисисти, характерът му е по-корав, но усетът му за правилните решения на корта е притъпен.

Димитров играе твърде дефанзивно спрямо собствените си идеи за стила му и често се вижда, че се колебае. Колебае се кой удар да избере, как да постъпи в разиграването и в резултат закъснява с отиграването си и губи точката.

В прав текст

Григор вече не вярва в играта си.

По-коравият му характер на корта не е достатъчен да компенсира пробойните в играта му срещу големите играчи, което ясно пролича при поражението от Анди Мъри на Australian Open.

Защото Григор вече не вярва в играта си. Затова допусна шотландецът да го обърне от 2-5 до 7-5 в четвъртия сет в Мелбърн, затова в два последователни мача в Акапулно загуби сет, след като водеше с 5-4 и 40-0 на свой сервис.

Самочувствието на тенисистите се основава на тренировките и играта им, а Григор губи тази почва под краката си. В момента българинът няма и оръжие, на което винаги може да разчита.

При разочарованието от Харисън той вкара едва 50% първи сервис, който през немалка част от миналия сезон беше печелившият му жокер. Бекхендът му продължава да е повече рисков, отколкото печеливш удар, форхендът и волетата също не са на очакваното ниво за член на Топ 10.

В прав текст

Объркването на Димитров си личи и в решенията му извън корта.

Объркването на Димитров си личи и в решенията му извън корта. Вместо да опита да прекара повече време в тренировки, за да опита да се приспособи към мощният вятър и високата влажност в Акапулко, Григор избра да 35-метров скок в Тихия океан, който е изключително опасен за непрофесионалист.

И докато с подобни каскади той все още е най-популярното лице на "следващата вълна" в тениса, към която се причисляват тенисисти като Раонич, Нишикори и Кирьос, Димитров вече е далеч от образа на неин водач.

Защото водачът трябва да показва пътя към върховете на ранглистата. А в момента Григор определено загуби своя.  

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията