Пиронкова изкова зрелищен обрат в Дубай

Цвети за първи път стигна трети кръг в турнира след 3:6, 6:4, 7:6(5) над китайката Шуай Пън

Sportinglife
Sportinglife 16:50 ч., 17 Фер 2015
0
579
Getty Images

Цветана Пиронкова се отклонява от добре познатия ни минали години сценарий за сезона си. Обикновено, след един силен турнир в неговото началото (в случая полуфинал в Сидни), най-добрата ни тенисистка просто не може да запише прилична серия от поне две поредни победи.

Обратно в Топ 50

С днешния страхотен обрат Пиронкова заслужи 105 точки за световната ранглиста, които почти сигурно ще я върнат в Топ 50 през следващата седмица. Най-вероятно в понеделник тя ще е под №49, ако не продължи още по-напред в турнира в Дубай.

Днес обаче Пиронкова имаше шанс за първи път в кариерата си да премине в III кръг на турнира в Дубай и след цели 2 часа и 48 минути на корта се пребори за зрелищен обрат с 3:6, 6:4, 7:6(5) над Шуай Пън. А до момента Цвети имаше само един спечелен сет в два двубоя с китайката.

Пиронкова потегли разконцентрирано и допусна пробив в първия гейм на мача, а в следващия пропиля и шанс за рибрейк. След близо 10-минути гейм, в който Цвети спаси три брейкпойнта, българката се пропука при четвъртия шанс и вече изоставаше с 1:4. Най-добрата ни тенисистка все пак си даде шанс за обрат, като върна един от пробивите за 3:5, но Пън затвори сета с още един брейк за 6:3.

Във втория Пиронкова показа много воля за битка придружена от голяма доза нестабилност в играта й. Цвети проби в първия гейм, но веднага допусна рибрейк. После удържа подаването си за 3:3 след цели 19 точки и 3 спасени брейкпойнта. Нашето момиче използва перфектно момента и проби на нула, но отново позволи моментален рибрейк.

След Дубай

След Дубай, за Цветана Пиронкова предстоят още по-сериозни тестове. Следващите три състезания за Пиронкова са: Доха (от 23 до 28 февруари) и турнирите от категория Premier в Индиън Уелс (9 – 22 март) и Маями (24 март – 5 април).

Нататък сетът придоби още по-странен развой, тъй като Пиронкова за пореден път удари подаването на Пън, а после изпусна сетпойнт, спаси брейкпойнт, докато най-накрая се добра до 6:4.

Пиронкова продължи атака в решитения сет с бърз пробив, който затвърди след нов изтощителен гейм с 16 точки и два отразени шанса за рибрейк. До този момент Цвети беше спаси 13 от 18 брейкпойнта, докато Пън – само 1 от 6.

Въпреки огромния брой отразени възможности за пробив авансът на българката не се задържа още дълго и тя подари пробива за 3:3 на Пън с четвъртата си двойна грешка в мача. След изравняването съперничките продължиха да се движат като скачени съдове в резултата до логичния тайбрек.

В него обаче Пиронкова наложи волята си за преднина от 6:2 точки и макар да пропиля цели три поредни мачпойнта, все пак при четвъртия подпечата първото си класиране за III кръгв Дубай. Там ще я очаква водачката в схемата Симона Халеп или Даниела Хантухова.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията