Анатоли Тимошчук: Светът знае Донецк заради Шахтьор и футбола

Бившата звезда на Шахтьор и Байерн преди мача на двата тима в Шампионската лига

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 17 Фер 2015
0
878
Getty Images

Анатоли Тимошчук е един от най-големите на украинския футбол през новия век. Кариерата му започна в Шахтьор (Донецк) и там претърпя едно неочаквано разочарование – богатият клуб бе изхвърлен от българския ЦСКА в първия кръг за Купата на УЕФА.

Кариерата на Тимошчук обаче не спря. Стигна до Байерн, спечели Шампионската лига, участва в три финала и сега е в Зенит.

Но до 2007 година Тимошчук беше в Донецк, арената на най-страшните военни действия сега. Пред германския сайт „Шпорт 1” халфът даде интервю преди осминафинала в Шампионската литга между бившите му отбори Шахтьор и Байерн.

- Как протича зимната подготовка на Зенит?

- Тъкмо се върнахме от лагер в Испания. Подготовката завърши, а в четвъртък играем срещу ПСВ Айндховен за Лига Европа. След лагери в Катар, Анталия и Испания мисля, че сме готови.

- След отпадането от Шампионската лига може ли Зенит да спечели Лига Европа?

- Двойно мотивирани сме. Това е една от целите ни. Ще дадем всичо, за да я постигнем. Зенит разполага с много силен отбор, съставен от опитни играчи.

- В Доха се видяхте с приятелите ви от Байерн Франк Рибери и Томас Мюлер. Какво си казахте?

- Зарадвах се да ги видя. В Мюнхен изкарах четири от най-хубавите години в живота ми. Всеки ден в Байерн беше крачка напред в живота ми. Видях нова държава и се запознах с нови хора, които ми станаха приятели. Спечелих требъл с Байерн! Какво по-невероятно усещане!

- Байерн гостува на Шахтьор в Шампионската лига. Трябва ли да се притеснява?

Сигурен съм, че Пеп Гуардиола е направил достатъчно сериозно проучване на Шахтьор. Моят бивш отбор заслужава да е на осминафинал. Шахтьор играе бърз и атрактивен футбол. Най-голямата грешка на Байерн би била подценяването. Сериозният проблем и за двата отбора е, че Шахтьор още не е играл официален мач през годината. Зимната пауза в Украйна продължава по-дълго. За отборите в родината ми това е неприятен проблем преди евротурнирите. От друга страна Байерн със сигурност е изпитал доста трудности при разузнаването на Шахтьор. Едно е да събираш информация от контроли, а друго от официални мачове.

- Луис Адриано е голмайстор на сезона в Шампионската лига с 9 попадения. Може ли Байерн да го спре?

- Байерн никога не пази персонално един нападател. Дори когато играеше срещу Лео Меси и Барселона или срещу Кристиано Роналдо и Реал. Байерн е големият фаворит в мача. Отборът ще иска непрекъснато да контролира играта. Шахтьор ще играе с контраатаки.

Анатоли Тимошчук

Анатоли Тимошчук е трикратен шампион на Украйна с Шахтьор. Също толкова пъти спечели и националната купа.

След трансфера си в Зенит украинецът става шампион на Русия, печели Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа. Байерн купува Тимошчук през 2009 година.

Два пъти става шампион на Бундеслигата и два пъти взима купата на Германия. Печели Шампионската лига през 2013 година.
Тимошчук е избран три пъти за най-добър футболист на Украйна – 2002, 2006 и 2007 година. През 2007-а стана най-добър играч на руската Висша лига.

Обявен е за №1 в историята на украинския футбол заедно с Андрей Шевченко и Александър Шовковски.

Тимошчук е почетен гражданин на родния си град Луцк. Кавалер е на Орден на смелостта ІІІ степен в Украйна.

- Играхте дълго в Шахтьор. Как гледате снимките на полуразрушения стадион в Донецк?

- От 1998 до 2007 година бях в Шахтьор. Много прекрасни години. Играл съм на олимпийския стадион в Донецк, после и на новия „Донбас Арена” с националния отбор на Украйна. Боли ме, когато виждам какво се случва.

- Как се отнасят феновете в Лвов, който е много далече от Донецк?

- Много хора в клуба правят всичко възможно Шахтьор да се чувства удобно. Има и доста фенове на Шахтьор, които опитват да са навсякъде с тима. Те искат домакинските мачове са да в Донецк. Но никой не може да каже кога ще стане.

- Може ли Шахтьор да помогне чрез футбола на политическата ситуация?

- Познавам и обичам Донецк. Той се превърна във втория ми роден дом. От европейското първенство през 2012 година не съм бил там. Не забрявайте какъв турнир направи Украйна. Колко страхотни мачове и атмосфера имаше в Донецк. Френският национален отбор дори го избра за своя щабквартира. Благодарение на Шахтьор и футбола светът знае къде е Донецк.

- Какво чувствате, когато слушате за военните действия в родината ви?

- Войната е голяма трагедия за народа на Украйна. Много хора умряха. Трудно ми е да говоря за това. Искам и вярвам, че Украйна ще заживее в мир и ще бъде обед

Източник: Sport1.de

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията