Заразната лудост на последния футболен романтик

След Марсело Биелса клубът Лийдс Юнайтед никога повече няма да е същият

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 06 Авг 2018
0
6235

"Какво е това?", пита новият мениджър, след като вижда отпечатък от обувка на около 40 сантиметра от пода на една от стените в тренировъчната база.

"Сигурно някой се е подпрял с гръб и е вдигнал крак към стената, от това е останал", отговаря смутено служителка.

"Този някой не е концентриран върху работата си, щом има време да се опира на стената!", отсича гневният тип на средна възраст.

Час по-рано същата служителка е видяла изумено как този мъж - а това е Марсело Биелса, е прокарал пръст по един от парапетите в коридорите на комплекса. И е изсумтял възмутено - има прах!

След лятото на 2018-а тази тренировъчна база (Торп Арч), както и този футболен клуб, славният Лийдс Юнайтед, никога повече няма да са същите.

Независимо дали Биелса ще остане 3 години или 3 седмици, защото и двете са напълно в рамките на очакваното, промяната ще е завинаги.

На 15 юни тази година El Loco - Лудият, влезе с приведената си напред походка в офисите на Лийдс и подписа като нов мениджър на клуба. Доведе 8 души щаб и получи пълната власт да промени всичко, след като от 14 години гигантът на играта на Острова се лута далеч от Висшата лига.

Ефектът, който дотук той има върху клуба, феновете е медиите около тях, може да се сравни само с онзи на Брайън Клъф от идването му на "Елънд Роуд" през 1974-а. Тогава, както добре е известно, всичко приключи катастрофално за 44 дни с уволнение. Как ще е сега...?

Биелса зададе един въпрос на спортния директор Виктор Орта още в първия си ден на тренировъчната база на Лийдс:

По колко часа се налага да работи на един редови фен на нашия клуб, за да си плати билет за мача в събота? Набързо го изчислиха според надницата и цените на билетите да домакинствата - около три работни часа като за този регион на Англия.

Мениджърът накара играчите три часа да правят оборка и да събират отпадъци в и около комплекса Торп Арч. Искаше да им покаже какво са три работни часа в реалния живот. Да им даде урок.

Да видят какво усилие правят хората, за да дойдат да ги гледат и колко много значи за всеки фен този билет, изработен с пот на челото.

Откакто Биелса е в Лийдс, работният ден на футболистите вече не е "две тренировки и малко гледане на видео".

Девет часа - от сутрин до вечер на базата. "Ако мислят, че е много, да отидат в офиса на мениджъра - подхвърли Орта. - Той остава да спи там, понякога работи и нощем." Първият тим е настанен в малък комплекс, в който има и легла за следобедна почивка преди второто занимание за деня.

Не е чудно, че директорът е възхитен от аржентинеца. Само чуйте историята на интервюто за работа на Биелса за Лийдс.

В първите дни на юни Орта и другият директор в клуба Ангъс Киниър, пътуват за Буенос Айрес да разговарят с Лудия. "Вашето CV и репутация са впечатляващи, но колко добре познавате спецификата на Чемпиъншип, където играе Лийдс?", питат хората от Англия.

В отговор Биелса вади един от тефтерите, които пълнят износената му чанта. Отваря и показва - бележките му от мача Бъртън - Болтън миналия сезон. Формации, тактически схеми и промени, смени...

Оказва се, че такива бележки има за всеки от клубовете във второто ниво на английския футбол. За целия сезон - 46 кръга, 24 отбора.

Лудия казва с точност колко пъти кой отбор е използвал 4-3-3, 3-5-2, 4-4-1-1... И какви са процентите на победа с всяка от схемите на игра.

Хората от Лийдс нямат повече въпроси. Просто уточняват кога Марсело да пътува, за да подпише договора си и да бъде представен.

Има един проблем - работна виза. Аржентинецът не може да я получи по нормалния канал, защото няма необходимия трудов стаж в Европа за последните 5 години. Назначения, да, но е уволняван често и не събира достатъчно време.

Затова Лийдс използва резервен вариант, по специалната програма на Футболната асоциация за "допускане на изключителни таланти в страната", което да помага на играта. Биелса със сигурност има характеристиките за такъв.

Налага се Маурисио Почетино напише препоръка, което той прави с охота (ще разберете тепърва повече по темата Биелса-Почетино). И безусловно уверява: Това е най-добрият треньор в света и играта в Англия ще спечели много от работата му тук.

"Този клуб е много голям и не го заслужавам - започна първата си пресконференция този най-различен типаж в света на странници, какъвто е модерният футбол. - Не съм демагог, оценявам реално нещата. Искам да заслужа правото си да работя в такъв клуб, който има невероятна подкрепа и история.

Идеите ми? Никога няма да им изневеря, по-добре да загубя, а после да бъда уволнен. Поне достойнството ми няма да страда."

Идеите му: Атака, атака, атака. Тотален футбол.

Тичане, преса, удари и преследване на голове и победа до изнемога, което понякога води със себе си загуба, серия неуспешни резултати и сезони без трофеи. Но никъде не оставя феновете безразлични.

Няма нито един привърженик на нито един отбор на този треньор, който да изпитва лоши чувства към Лудия. Харизмата му, стилът му и заразният му ентусиазъм сега нахлуват мощно и в Лийдс.

Успехи и трофеи - това не е гарантирано. Но е сигурно, че този тим ще е образец как се играе нападателен и модерен футбол, а младите играчи в него ще получат всички шансове, за които могат да мечтаят.

Кой е Марсело Биелса ли?

Пеп Гуардиола го нарича "последният футболен романтик". Между другото, това вдъхнови феновете на Атлетик да направят страница с това име за треньора във фейсбук, а в нея се включиха и такива от Аржентина, на Марсилия, на Лил - отборите, които е водил.

Ако не знаете, по-добре затегнете коланите.

Защото неговата история е една от епохалните и най-вдъхновяващи на новото време.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията