Наръчник как се гледа мач на Гришо

Изказвания, фрази и реакции, дочути в историческия отрязък от време, в който българинът победи на финала в Лондон

Sportinglife
Sportinglife 10:30 ч., 25 Ное 2017
0
1667

Дни след историческия триумф на Григор Димитров в Лондон емоциите още ни държат. Огромният успех несъмнено ще разшири границите на "гришоманията" у нас до невиждани размери.

Ако трябва да сме честни, тенисът не е от най-ясните спортове на българския запалянко. А победите на световния №3 тепърва ще привличат окото и на хора, които асоциират термина "двойна грешка" с разделите си с бившия. Да не стигаме по-далеч и да търсим рими и асоциации за думи като ретур и бекхенд.

Екипът на sportinglife.bg събра някои интересни изказвания, дочути по време на титаничния сблъсък Димитров - Гофен на финала в Лондон.

Навярно сте били свидетели на изказване от типа "Тоя сега ще се умори и нашият ще го 'почне!".

Слава Богу, то бе напълно точно за финала на Мастърса в Лондон, където белгиецът се втурна в атака още от първата минута, а накрая Гришо стискаше здраво огромната купа. Дали се дължи на умора, не знаем. Но по едно време Гришо действително го "започна" и няма нищо лошо в подобни "анализи" щом нашето момче бие.

"Гришата досега само загряваше" също е класически лаф, който доби популярност напоследък. Причината е разбираема, по българските телевизии рядко показват кой знае колко от загрявката на играчите преди всеки сблъсък.

Откъде биха могли тенис "спецовете" да знаят за нея. Част от най-новите фенове на Григор дори не гледа целите сетове, а сменя каналите, докато не се стигне до заключителната част. Обяснимо - тенисът не е за всеки. Дълго и протяжно надиграване на двама души, които си седят от двете страни на мрежата. Не влизат в единоборство.

Все по-често ще се чува въпросът "Абе, тоя кога направи 30 точки?". Признайте си, и вие сте недоумявали в началото. Представете си колко би било тежко за някои от новите "гришовисти" да гледат мач на нашето момче срещу Джокович.

21 тупкания - ас и резултатът е 15:0. Нищо чудно някой да обвини съдията в измама. Нормално - вместо една цели 15 точки и то след 10 секунди подготовка и 1 секунда игра.

Явно точкуването на геймовете не е единствената "тъмна Индия" за невежите. Броят им също. Давид Гофен дръпна в резултата през първия сет, а някои от нашенците пред телевизорите се запитаха.

"Това е само началото и ще има още, нали?". Интересна щеше да бъде реакцията на тези фенове при евентуален тайбрек. "Как така е 6:6 и защо вместо по 15, взимат по 1 точка..." Неведоми са пътищата на тениса.

Чуха се и интересни мнения за позицията на Григор Димитров в световната ранглиста.

Българинът я катереше почти след всеки свой успех на английска земя. Победата му в полуфинала срещу Джак Сок му гарантира немислим завършек на годината - под №3. Преди и по време на финала срещу Давид Гофен някои от новите фенове на хасковлията се питаха "Сега, който бие ще е втори, нали?".

Интересно. Да спечелиш битка между последните двама и да си втори. Е, пресмятането на точки за световната ранглиста не е лесна задача. Не всеки би могъл да знае, че разликата между Гришо и Федерер е 4500 пункта. Това са подробности.

Чуха се и обиди по адрес на противника. Знаете - национална черта си е.

Те няма да бъдат преразказвани, защото всеки съперник трябва да бъде уважаван. Ще е добре и ако занапред феновете започнат да обръщат повече внимание вътху формата на Гришо на корта, а не тази... в леглото. Нашето момче има право да спи с когото си поиска, както всеки нормален човек. Не е наша работа.

Григор Димитров така ще запали българския фен по тениса, че ушите ни ще горят с години. Култовите изказвания тепърва предстоят.

Все пак, не трябва да сме строги към онези почитатели на звездата ни, които с плахи стъпки пристъпват по корта на познатието на правила и специфики на играта. Те са добронамерени. Най-после виждат светъл лъч в българския спорт.

Всички заслужаваме да го изживеем заедно.

Дори с цената на някой и друг удивителен лаф, дочут край екрана при поредната победа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията