Вратата пред Григор е широко отворена

Или защо 2017-а е на път да се окаже най-важната година в кариерата на Григор

Sportinglife
Sportinglife 15:05 ч., 06 Окт 2017
0
1591

Днес е голям ден.

Григор Димитров играе, а от няколко години това означава на езика на българския спортен фен - внимание към телевизора, компютъра (стриймовете, знаете).

Независимо дали ще победи за втори път в кариерата си Рафаел Надал, или ще загуби на полуфинала в Пекин, Григор е в един от моментите от кариерата му, в които пътят изглежда разчистен. А крачката му по него е спокойна и с ясна посока.

Димитров е №8 в ранглистата към момента, но ако не стигне финал в Пекин, ще е №9 от понеделник. Ще падне под Стан Вавринка, който обаче не му е конкурент заради травмата си. И тази малка стъпчица назад е нищо повече от... малка стъпчица. Голямата крачка ще е напред.

От понеделник започва "Мастърс 1000" в Шанхай, където Димитров има да брани само 45 точки, след като миналата година отпадна още във втори рунд.

Това значи, че тук могат да се спечелят много активи за ранглистата. Съперник като Райън Харисън/китаецът Дзе Джън едва ли ще е пречка за това. Много, много е вероятно, след Шанхай Григор да е отново на позиция №8, а нищо чудно - и с едно място нагоре.

Защото там сега е Доминик Тийм, който отпадна в Токио и ще е с много малко пред Димитров.

От 16 до 22 октомври Григор ще е на един от любимите си турнири в Стокхолм.

Там ще брани 90-те точки, натрупани с полуфинал от 2016 г. В Швеция Димитров ще е №1 в схемата и има добри шансове да не загуби от актива си. Нещо повече - може да добави още една титла към вече спечелените 3 през годината.

Серията завършва с големия "Мастърс 1000" в Париж, където миналогодишното постижение на българина е осминафинал (загубен от Джокович), а точките за губене - 90.

Те ще бъдат съхранени, ако Григор преодолее първите два кръга, а всеки победен нататък ще носи отличен нов актив.

Последната крачка е най-важна, и то не толкова за ранглистата. Тя би трябвало да е на Финалния "Мастър" за годината в Лондон, където Григор досега не е играл. Към момента е №6 в миниранглистата само за календарната година - влиза в списъка.

Участие в Лондон ще затвърди натрупаното впечатление за 26-годишния българин през 2017 г.

Той вече не е "в подножието", "страхотен талант с голям потенциал" и "заплаха за топ играчите". Димитров направи крачката да е постоянен тенисист в топ 10 и някой, когото очакваш да е на полуфинали (шест за годината) и финали.

И да държи трофеи в ръцете си.

Ако не се случи нещо извънредно, Григор ще посрещне Коледа и Нова година в топ 10, а вероятно - и с най-предното си класиране в кариерата. Досега това е №8, на което е и в момента.

При контузиите на Мъри, Джокович, Вавринка и Нишикори, отварят се врати за няколко играчи към топ 10. За Григор Димитров портите са широко отворени да прогресира в тази минисреда на елита.

И то не само заради травмите на каре топ играчи. А и заради намереното ново постоянство, баланс в подбирането на турнирите и разпределението на силите в тях, правилното дозиране на почивките (близо 3 седмици след US Open), увереността на корта и характерът, който видяхме най-ярко в Синсинати и Пекин.

Когато вратите се отварят, не се колебаеш. Влизаш и приемаш предизвикателството на новото ниво.

И точно това ще направи Григор Димитров до края на 2017-а, а догодина... погледът ще е още нагоре.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията