Голямата крачка

Григор Димитров стъпи на пистата на успеха с решителност, сега остава да я следва

Sportinglife
Sportinglife 10:40 ч., 21 Авг 2017
0
1387

Григор го направи. Това е най-решителната му крачка към славата, към мястото му в Голямата игра. Титла от "Мастърс 1000" не печели кой да е.

Успехът в Синсинати, дошъл без загубен сет в седмицата, в която бяха подчинени традиционно трудни противници като Дел Потро и Иснър, а на финала амбициозния Кириос, е голямата крачка на Димитров към върха. Най-сериозната, която е правил досега.

Кадрите с титлата са хубави, а постижението - изключително значимо. Но в по-голямата картинка на обозримото бъдеще, това може да е начало на сериозна поредица добри новини около най-популярният ни спортист в света в момента.

Григор е №9 в ранглистата след трофея от Охайо, като точките му са 3710.

Съвсем ясно видими на хоризонта са Доминик Тийм (4030) и Марин Чилич (4155), а малко по-напред е шестият Александър Зверев.

Но пък петият - Новак Джокович, със сигурност ще бъде задминат до края на годината, защото ще загуби ужасно много точки с неучастието си поради травма на никакви турнири.

Съвсем реалистично, при силно представяне на US Open, на китайския "Мастърс" и на финалния в Лондон (а Григор е шести в списъка за него и изглежда сигурен участник за първи път в кариерата си), Димитров може да посрещне Коледа на пето-шесто място в мъжкия тенис.

Донякъде за това помогна и стечение на обстоятелствата - контузии на Мъри, Джокович, Вавринка ги извадиха от "Мастърс"-а в Синсинати, Федерер отказа турнира, а Кириос махна от пътя на българина Надал.

Но за да ти помогне съдбата, си помагаш и сам. Григор бе безупречен в най-важната седмица от годината, след като в месеците от март до август не може да се каже, че е бил феноменален и постоянен в изявите си.

Имаше и няколко отпадания, които предизвикаха разочарование, но не и отстъпление в цялостния план, която явно бе начертан за годината.

Просто стратегията за 2017-а се оказа правилна. Силен старт и приоритизиране на турнирите и настилките, където щабът на Димитров очакваше и вярваше в силно представяне и победи.

Годината може да се окаже най-ключовата в кариерата на аса ни.

- Първа титла от "Мастърс 1000"

- Евентуално най-предно класиране в ранглистата (досега е осмо място през 2014-а)

- Три титли (може да са повече в края на годината)

- Показана нова зрялост, особено във финала в Синсинати, когато имаше пълен контрол върху събитията.

Да, за едно Григор е прав. Трябва да остане здраво стъпил на земята, а ние бихме добавили - и на пистата, на която е стъпил в момента. Очевидно има прогрес на няколко фронта, няма разочарование на корта при грешки, а се усеща сигурност.

Но с високите постижения идват и високи изисквания, в тениса това е особено валидно при точкуването. Григор спечели доста тази година, а догодина трябва да е на ниво и да защити натрупания актив.

Но - засега нека гледаме в бъдещето с крайна рамка 2017-а. А то изглежда доста свежо и позитивно.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията