11 гадни копелета - шансът ни срещу Холандия

Съперникът е млад и с голям потенциал - но има един проблем. Огъва се, когато срещу него се играе здраво

Sportinglife
Sportinglife 08:50 ч., 25 Март 2017
0
9875

България - Холандия звучи леко плашещо в този момент, нали?

Световната квалификация идва във времена, в които всеки мач на родния национален тим срещу нация с успехите, традициите и постоянните нови вълни таланти, бликащи от недрата, каквато са холандците, изглежда притеснителен.

Но не е толкова страшно.

Нищо, че България няма победа над голяма сила във футбола в официален мач вече близо 20 години. Под този знаменател слагаме национални отбори, печелили или континентално, или световно първенство.

На 10 септември 1997-а бихме с 1:0 Русия в световна квалификация на "Васил Левски". Ако сметнем Русия за част от тима на СССР, ето това е последният ни успех в официален мач над световна сила.

Нищо, че трима основни играчи отпаднаха от състава. Светослав Дяков -капитан, Владо Стоянов - титулярен вратар и Георги Миланов - най-добрият ни полузащитник, са извън строя.

Нищо, че на хартия изглеждаме напълно неравностойни със състава си, пълен играчи от отбори втора и трета ръка на Европа или пък хора от родното първенство.

Някои - дори са резерви или във видимо лоша форма.

Насреща - Рома, Лацио, Фейенорд, ПСВ, Юнайтед, Ливърпул, Байерн...

Нищо. Шанс има. Само по две причини, може би, но има.

Първата е, че ние по традиция не падаме от Холандия в София. Досега са ни гостували три пъти, като два пъти ги бием и веднъж завършваме наравно. Този, последният мач, го помним добре.

В един проливен дъжд през октомври 2006-а Мартин Петров ги прониза рано-рано, а после Ван Перси изравни. Тогава Холандия на хартия изглеждаше далеч по-страшничка.

Другите ни двубои в София печелим с 3:2 и 2:0, като в първия Ването Колев, Чоко Василев и Соколето ги наказват. Вторият печелим с голове на Гунди и Христо Бонев.

Днес в нашия лагер такива фигури няма. Няма Ването, Гунди, Зума или дори Марто Петров, Стилиян и Бербатов.

Но едно е необходимо, за да опитаме все пак да спрем холандците и да останем в играта.

А то е - злоба. Трябва да сме гадни копелета на терена.

Не, не - не е майтап. Това е втората причина, поради която не бива да ни е страх. И шансът ни.

В разговор с холандски репортер преди Петър Хубчев да даде пресконференцията си за двубоя, Sportinglife.bg чу рецептата за победа над тима на Блинд.

"Талантливи са, потенциалът е голям и ако тръгне играта, можем да бием всеки - каза човекът. - Но ако стане мач на нерви и единоборства, често се огъваме. Строотман остава сам в тези битки."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията