И последният от Стаята за обувки отиде при Шенкли

Ливърпул тъжи за Рони Моран - след 68 години в клуба, нарекоха го Мистър Ливърпул

Динко Гоцев
Динко Гоцев 12:05 ч., 22 Март 2017
0
11736

Знамената на "Анфийлд" са спуснати наполовина, а очите са пълни със сълзи. Денят завари клуба неподготвен за новината, че Рони Моран си е отишъл от този свят. Ливърпул загуби и последния от онези, които изградиха величието му.

Ако не сте от този отбор, името му може и да не ви говори нищо.

Но за него написаха книга и и дадоха заглавие "Мистър Ливърпул". Има защо.

Рони Моран си отиде на 83 години, като освен първите 15 от тях, след раждането му през февруари 1932-ра, минаха в клуба. Заведоха го в юношеския отбор през 1949-а, а и до последните часове преди да издъхне, винаги имаше роля в Академията, клубните офиси или на "Анфийлд".

Евертън закъснява само със седмица, за да го вземе преди 68 години. Избрал е вече червеното. Но влиянието му в града и уважението към името му са толкова големи, че Евертън изобщо не закъсня, а бе сред първите, които почетоха паметта на Моран.

Рони не е Далглиш или Сунес като футболист. Не, ляв бранител, който е готов да мине и през тухлена стена за каузата на Ливърпул. Печели две титли и Купата на ФА през 1965-а, въпреки че пропуска финала. Три дни по-късно е титуляр, когато "червените" смазват Интер в първи полуфинал за КЕШ с 3:1.

Капитан на тима в деня, в който Бил Шенкли пристига на "Анфийлд" през 1959-а, той е архитипът на футболист, който великият шотландец иска да вижда в отбора си. Непримирим и със заразяващ ентусиазъм.

Всеки нов играч е посрещан от Шенкли с думите: "Добре дошъл, синко. Вече си част от семейството." А от Моран с: "Ти зависиш от останалите около теб, а те разчитат също толкова на твоя принос. Не го забравяй. Вие сте едно цяло."

Шенкли кани Рони да остане в щаба му през 1966-а и го вкарва в Буутрум.

Стаята за обувки, каквато има на повечето стадиона в Англия по това време, се превръща в мястото, откъдето Ливърпул черпи идеи. Там Шенкс събира Рони Моран, Боб Пейсли, Рубен Бенет и Джо Фейгън, с които обсъжда всичко. Своите играчи, тези на съперника, мачове, тренировки, стратегии...

8 години по-късно към тази група се присъединява и Рой Евънс, който и днес е жив. Но от оригиналния състав на Буутрум не остана никой.

Моран е видял всичко. Шенкли предава щафетата на Пейсли през 1974-а, като месеци по-рано обявява, че ще се оттегли и кой ще го наследи.

Така започва дългата традиция на това Стаята за обувки да ръководи клуба по пътя му.

Във времето на шотландеца като мениджър, Рони Моран е физиотерапевт и треньор едновременно.

Тогава няма възможност за голям щат и отделни роли за профилирани специалисти, както е днес.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията