Децата на Ривер

Колосът от Буенос Айрес е изградил по-особена връзка с всеки, сложил някога червената ивица на тялото си

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 12 Март 2017
0
6233

Когато си на 7 години, растеш в кварталите от северната част на Буенос Айрес или някъде около града-държава в Аржентина, а татко ти е от червено-белите, идва времето да получиш екипа.

Защото Ривер приема най-малките поклоници в храма си именно, когато навършат 7.

Това е първият прием в академията, наречена Ла Ескуела де футбол Ривер Плейт. Прекачиш ли през прага, вече за цял живот си обречен в кръвта ти да тече червено и бяло. Ивицата по диагонал не е просто на фланелката ти.

Тя е татуирана върху душата ти.

Ако татко ти е от Ривер, той ще те заведе в Есеиса, където вече близо десетилетие е изместена академията. На север, на около 25 минути от стадион "Монументал". Тези 25 минути разстояние са целта на живота ти, ако си 7-годишно хлапе, което получава първите си уроци в Ла Ескуела.

Ривер Плейт е световна институция, освен един от двата най-обичани клуба в Аржентина. През 116-те години съществуване, червеното и бялото с ивицата са дали на света на футбола толкова талант, че не стигат 10 дриймтима, за да съберем само най-елитните деца на Ривер.

Най-популярните Деца на Ривер

Анхел Лабруна, Алфредо ди Стефано (на снимката), Омар Сивори,

Даниел Пасарела, Норберто Алонсо, Рамон Диас, Клаудио Каниджа, Матиас Алмейда,

Ариел Ортега, Марсело Гаярдо, Сантяго Солари, Хавиер Савиола, Пабло Аймар, Андрес Д`Алесандро,

Хавиер Машчерано, Гонсало Игуаин, Радамел Фалкао, Ерик Ламела.

Клубът не спира да вярва, че "истината е в кантерата" - в академията, в своите кадри. Ривер рядко привлича скъпи играчи от най-добрите отбори на Аржентина или Южна Америка.

Няма и защо - всяка година от Есеиса идват подготвени кадри, които имат нужда само от доверие, за да стигнат първия тим.

След което нещата са ясни. Носиш великата фланелка, печелиш титла, чуваш песен за себе си от инчасите на "Монументал" и отиваш към Европа. Експортната политика на аржентинските клубове е лесно обяснима - те нямат големите финансови възможности на отборите от Стария континент.

Как се работи в академията на Ривер?

Първите месеци са изцяло на опознаване на детето с топката - така го формулират в школата. Но контролът от треньорите вече е налице, макар и да е внимателен.

Спиране, подаване. Спиране, подаване. Това се повтаря стотици пъти преди и след всяко мачле, което децата играят още от 7-годишни.

На 9 те вече влизат в системата на занимания: Отигравания на ситуации двама срещу двама, наричана за кратко 2v2.

И после: Мачове 3v3, 4v4, и 5v5. Игри на една врата, но с пряко надиграване на съперника и опит той да бъде разтегнат така, че да остане място за един от тримата/четиримата/петимата в твоя тим, който да е плеймейкър.

В Ривер трябва да има плеймейкър. Номер 10. Това е свещен закон - децата са учени, че отборът играе, за да освободи пространство за човека с фантазията, който да направи головете.

След 11-годишна възраст се влиза в ситуации 4v2, 4v3, и 5v2, разработвани детайлно. Мачовете 11 срещу 11 не са основно занимание в една тренировка. Те започват да стават ключови чак, когато младият футболист се влее в тимовете до 16 и 17 г.

Дотогава основата е мини мачлета, механизирането на отигравания в ситуации на терена, които после стават автоматизъм за футболиста в контекста на истинския мач 11 срещу 11. Той знае какво да прави в различни моменти, защото е "играл тези сцени" от дете и ги е повтарял хиляди пъти.

Всичко това се случва през седмицата. В четвъртък и петък децата и юношите са на лагер, защото в събота сутринта имат мачове.

Спят в завивки с емблемата на клуба и се разхождат из коридори, от които ги гледат Ди Стефано, Лабруна, Каниджа, Аймар и Ортега.

Последният, между другто - Магаренцето Ариел Ортега, вече тренира деца в академията. Сърцето не издържа и се върна в семейството си. А то е Ривер Плейт.

Следобедите през уикенда, възпитаниците на академията са на "Монументал". Едни подават топките край терена на мача на първия тим.

Други помагат по организацията, трети просто седят на първите редове и се наслаждават на гледката. Но са част от кулминацията на това, за което целият клуб работи денонощно от понеделник до неделя.

Това е традиция, въведена през 70-те години, когато и най-малките в академията са водени на стадиона, за да свикват с терена, с атмосферата, да чуят някоя от легендите на клуба или от настоящите играчи.

Да усетят как бие сърцето на Ривер Плейт.

Ако си станал част от това семейство, то е твоята втора фамилия за цял живот. Целта ти е да стигнеш до първия отбор и да играеш на "Монументал".

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията