Как поема на Киплинг вдъхнови футболното чудо на Сътън

През 1989-а скромният отбор удари Ковънтри в един от най-паметните мачове за Купата на ФА

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 20 Фер 2017
0
2944

Тази събота не е като другите в Съри. Южните квартали на Лондон са застелени с мъгла, типична за януари. Студено е, пак нормално за това време на годината.

Има обаче някаква разлика в оживлението, особено след квартала Уимбълдън, още на юг, когато пътувате по Колингууд Роуд.

Махалата Сътън се е събудила много рано тази събота, на 7 януари 1989-а. Петъчната нощ из пъбовете не може да спре никого да стане призори и да е навън.

Хората се тълпят по улиците и вървят към барове, кафенета, както и добрия стар "Гандър Грийн Лейн" - стадиона на Сътън Юнайтед. Любимият аматьорски отбор на квартала.

"Отидохме на стадиона в 9,30 сутринта, нищо че мачът бе от 15 ч - разказва Тони Рейнс. Днес той кара такси в района, но тогава е капитан на домакините. - Мениджърът ни Бари Уилямс имаше план за деня - тренирахме статични положения в задния двор до игрището. Бяхме трагични - нито едно не се получаваше, не вкарахме нито един гол! Бари полудя, каза ни, че това е единственият ни шанс..."

Насреща е Ковънтри Сити, който седмица по-рано е победил Шефийлд Уензди с 5:0 и е на четвърто място в Първа дивизия. Елитен клуб, който в двата месеца преди гостуването на Сътън в 3-ия кръг на Купата на ФА се е изправил срещу гигантите Ливърпул (0:0) и Манчестър Юнайтед (1:0) и не е допуснал гол.

Гостите идват с четирима национални футболисти в състава, водени от нападателя Сирил Риджъс, Стийв Седжли, Дейвид Спийди и Стив Огризович. Утвърден член на елита, покрил се със слава 2 години по-рано, когато сензационно печели същия трофей.

Няма съмнение кой е фаворит. Сътън няма никакъв шанс, поне не и на теория.

"Бари Уилямс е учител в Сътън. Той е емоционален човек, който гори във всеки мач и знае доста за футбола. Но и е реалист, като е наясно, че да елиминира Ковънтри ще е чудо", пише в деня на мача в. "Гардиън".

Мениджърът е изключителен колорит. Той е учител по английска литература и често цитира на играчите си Шекспир и Киплинг, за да ги вдъхнови. Обожава поемата "If" на Киплинг, от която цитат седи в съблекалнята на Сътън.

Превежда се приблизително така (да превеждаш английска поезия е удивително мъчно, но ето опит):

"Ако мечтаеш, без да си мечтател,

Ако си умен, без да си умник,

Ако посрещаш Краха – зъл предател –

Еднакво със Триумфа – стар циник,

Ако злодеи клетвата ти свята

Превърнат в клопка – и го понесеш,

Или пък видиш сринати нещата,

Градени с кръв – и почнеш нов градеж..."

Поемата става нещо като вдъхновение на играчите, въпреки че из бачкаторския квартал е повече повод за сарказъм и хумор от феновете.

Гостите пристигат на стадиона час преди мача и откриват, че в съблекалнята им няма отопление. Студено е. Водата едва се процежда в банята, която е за не повече от двама души едновременно. "Нищо необичайно, тогава отборите от долните дивизии често го правеха - коментира днес звездата Риджъс. - Теренът бе ужасен, но и това очаквахме."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията