13-годишният феномен, който подлуди футбола

Карамоко Дембеле дебютира за Селтик до 20 г., нищо чудно скоро да е в първия тим

Sportinglife
Sportinglife 16:10 ч., 07 Окт 2016
0
1224

Треньорът Томи Макинтайър бе лишен от няколко национални футболисти и затова сложи в списъка с резервите едно име на играч извън отбора. Карамоко Дембеле бе вписан като 18-и футболист на Селтик в състава до 20 г., който в сряда прие Хартс.

Той е по-малък от останалите, но защо да не опита от усещането, а?

По-малък...

Хлапето се появи в 81-вата минута при 3:1, заменяйки невероятно талантливия и много млад 16-годишен Джак Ейчисън. А на колко е Карамоко ли? На 13.

Гледката бе направо изумителна. Момчета на по 18-19-20 години седяха със зяпнала уста, виждайки как едно дребосъче с крака като малки бетонни стълбчета дриблира между тях. Карамоко е толкова дребен, че бе като син на някои други футболисти по терена.

Интернет направо блокира от случилото се - та той е на 13!

Видеата му в youtube отдавна надхвърлиха милион гледания общо, като едно от тях има над 400 000 само за последните два дни.
Социалните мрежи полудяха, сравненията с Лео Меси, разбира се, бяха неизбежни. Още повече, че малкото генийче играе с левия крак. Предимно - защото използва и двата съвсем безпроблемно.

Вкарва голове като на майтап, играе си със съперниците в мачовете на Селтик дори до 16 г., и там не са му равностойни.

Мениджърът на първия тим Брендън Роджърс бе на мача в сряда. Говори се, че именно той е искал да види това дете в действие срещу по-големите. Мениджърът е впечатлен, както и всеки, видял Карамоко Кадер Дембеле, хлапето от Кот д`Ивоар, да играе с топка в краката.

Селтик се чуди как ще го задържи. Англия и Шотландия се чудят как по-бързо да му издадат необходимите регистрации, за да играе за техните национални отбори.

Светът се чуди откъде се появи това чудо, което прави движения с краката си и топката в тях, каквито са типични за поне 18-годишен.

Букмейкърите пуснаха залози кога Карамоко ще дебютира в първия тим на Селтик и кое ще е първото му световно първенство.

След лавина от протести, включително от Селтик, ги изтриха от онлайн предложенията си.

"Гледах играта му на видеата - каза Рууд Гулит, който е в Глазгоу за голф турнира "Алфред Дънхил". - Изумителен е. Специален талант. Аз играех с 18-годишните, когато бях на 14, но бях много по-едър от това дете. Той има невероятна техника, физиката ще дойде с годините."

Но чудото на Селтик не предизвиква само въздишки и възхищение. Там Байли, шеф на комисията за защитата на децата в Шотландия, говори по BBC за негативния ефект на случилото се.

"Това е експлоатация - обвини клуба той. - В страната имаме примери за 15-годишни футболисти, подписващи договори, за да бъдат задържани от отборите им. Незаконно и неморално е. Селтик нарушава правилата и това дете не бива да играе с 20-годишните, нито да бъде държано като заложник с договорки с родителите му."

Футболът, разбира се, се е превърнал в брутален бизнес. Но все пак правилата за младите играчи са напълно ясни и, когато някой ги наруши, бива санкциониран - примерът с Барселона е пресен.

Всеки играч до 14 години има картотека само до края на настоящия сезон, след което тя се подновява при негово желание. Между 15 и 17 години решението за това подновяване е в ръцете на клуба.

Ако Дембеле, който няма 15, реши да напусне утре Селтик, може да го направи свободно. Но клубът ще получи компенсация за тренировките и подготовката му.

Засега никой в Глазгоу не мисли за това. Роджърс гледаше с усмивка в сряда плеймейкъра, който изобщо не изглеждаше не на мястото си в тези 10-ина минути на терена.

Сравненията с Меси са само началото. Това момче има невероятно бъдеще - очевидно е.

Просто е различен от всичко, което сме виждали на 13-годишна възраст с топка в краката.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията