Отказването, което раздели Аржентина

Меси е тема номер едно, преди новините от политиката и икономиката

Sportinglife
Sportinglife 11:45 ч., 02 Юли 2016
0
2226
GETTY IMAGES

Марсело Мора Арайо от аржентинското списание El Grafico пресъздава за нас, европейците, ефекта, който има върху Аржентина отказването от националния на Лионел Меси. Ето разказът му, публикуван от английския "Guardian".

И тази вечер политическите токшоута и програми ще са посветени на футбол. Новините започнаха с това, разбира се. Новина номер едно, че и две, и три, е ясна.

На връщане от редакцията видях в метрото плакатите на новата кампания, а и на светлинните табла за влаковете на някои гари също пише "No te vayas Lio" - Не си отивай, Лио. Това е фразата, която най-често се чува навсякъде, а из интернет е трендинг темата на седмицата.

Преди 10 години Меси направи дебюта си на световно първенство. Той не успя да добави трета световна купа към двете, спечелени през 1978-а и 1986-а.

Футболът има огромен отзвук навсякъде по света, но в Аржентина е особено значим, защото това е едно от малкото неща, в които ние знаем, че сме световна класа и планетата ни признава за сила. Страната е разделена от решението на Меси.

По-млади фенове спорят от зори до здрач дали човекът, който бяга от предизвикателството заслужава изощо да се съжалява за него. По-възрастните - какво да се вайкаме за човека, който така или иначе не донесе световната купа? И такива гласове има - не са малко и млади, и стари, които махат с ръка и казват: "Не се връщай".

"Стига толкова с този Меси - написа блогърът Суарес Дорески. - Уморихме се да четем оправданията му, той няма топки, когато се стигне до важните мачове."

Друг анализатор обаче е далеч по-задълбочен. "Несериозно е Лео да бъде наричан "провал" или "неуспешен" от хора, които ежедневно са смазвани от неуспех и несполуки в работата си, както и редовно обирани от политическата класа в тази страна."

Защо го направи Меси е въпрос, който вече остава някъде встрани. Дали заради търкания с федерацията, която така или иначе критикува от 2 години? Или бе го решил и щеше да го стори дори, ако бе вдигнал трофея?

Никога няма да узнаем точната истина.

Неговото лице седи на стотиците плакати из Буенос Айрес за младежката олимпиада през 2018-а в страната. Меси е нейният посланик.

Да бъде обвинен в липса на патриотизъм е несериозно, след като неведнъж е признавал, че иска да завърши кариерата си у дома, в Аржентина.

Няколко важни мнения изпъкват във водопада от думи и теории.

Източник: Марсело Мора Арайо, сп. El Grafico

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията